Artemis project staat centraal bij volkssterrenwacht Orion

6 december 2022 09:00
Volkssterrenwacht Orion

Na een reis van ruim 25 dagen landt zondag de Orion capsule terug op aarde in de Stille Oceaan. Een belangrijk en spannend onderdeel van deze testvlucht. Woensdag 16 november, tijdens de koppeling van raket Artemis aan de Orion capsule, was Nederlandse astronoom professor Ewine van Dishoeck aanwezig bij volkssterrenwacht Orion. Samen met de Nederlandse astronaut Andre Kuipers gaf ze een live radio-interview voor Radio 1 over het project. Het interview vond plaats voor de vitrinekast waar de informatie en schaalmodellen van het hele Artemis project in staan.

Van Dishoeck en Kuipers openden tevens de nieuwe tentoonstelling ”Hemelontdekkers in vroeger tijden tot de 21ste eeuw”. Ewine van Dishoeck gaf daarbij een lezing over de James Webb Telescope waar ze vanaf 1996 nauw bij betrokken was.

Artemis ruimtevaartprogramma

Binnen het internationale Artemis ruimtevaartprogramma wil NASA in 2024 opnieuw astronauten, waaronder de eerste vrouw, op de maan laten landen. NASA gebruikt het Artemisprogramma als voorbereiding op een bemande ruimtevaart naar Mars.

Aanstaande zondag is volkssterrenwacht Orion geopend voor publiek van 14.00 tot 17.00 uur. Onder meer het opengewerkte schaalmodel van de SLS-raket met in de kop de Orion capsule en het ISS-ruimtestation kan hier bekeken worden. In het planetarium van Orion zijn doorlopend presentaties te zien over sterrenkunde en de ruimtevaart.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405