Asielzoekers helpen mee fruit plukken voor de voedselbank tijdens De Laatste Pluk

28 oktober 2023 21:00
Bron: NH Nieuws

Fruittelers zitten in deze tijd met rijp restfruit. Dit fruit is niet geschikt voor de handel omdat het vaak exemplaren in verschillende soorten en maten zijn en dus niet aantrekkelijk voor een supermarkt. De Laatste Pluk wordt georganiseerd door stichting Nederlandse Uitdaging, en zamelt met vrijwilligers het rijpe fruit in en geeft het aan de voedselbank. Voor het eerst zijn er asielzoekers, ook wel nieuwkomers, die helpen plukken bij een appelboer in Hem en dat smaakt naar meer. 

De Syrische vluchtelingen hebben een glimlach op hun gezicht en er wordt zelfs gezongen. Ze vinden het erg fijn om de handen uit de mouwen te steken en de regen vinden ze niet erg. “We zijn niet van suiker”, zegt Shanta Tamim, van stichting NewBees Zaanstad.

Zij zag een oproep op LinkedIn staan dat De Laatste Pluk op zoek was naar vrijwilligers. “Ik zag de oproep en wist meteen dat ik een aantal gemotiveerde mensen kende in onze groep, dus ik heb ons opgegeven en nu zijn we hier”, vertelt ze. Ze is acht jaar geleden naar Nederland gekomen met haar drie kinderen.

Ze is Palestijnse en vertelt dat ze verdrietig is door het oorlogsgeweld dat op dit moment gaande is in haar moederland. “Ik was een beetje verdrietig, maar sinds we hier zijn, lekker buiten aan het werk en met zijn allen bezig zijn, is de negatieve energie weg en voel ik me goed.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Nieuwkomers helpen met fruit plukken

Manager Bas Husslage, van stichting Nederlandse Uitdaging, ziet vaker dat asielzoekers erg enthousiast worden als ze aan het werk mogen. “Deze mensen vervelen zich vaak, en daarnaast kunnen ze in het dagelijks leven weinig doen in de maatschappij. Daarom zijn ze zo uitgelaten en blij dat ze dit kunnen doen.”

Naast de nieuwkomers zijn er ook veel vrijwilligers, waaronder John Pieters. Hij vindt het samenwerken met de nieuwkomers ook erg leuk. “Het is fantastisch, sommige mensen spreken al best wel goed Nederlands en we kunnen ook woordjes uit hun taal leren. De sfeer is erg goed en het is gewoon fantastisch”, vertelt hij. 

Voedselbank

De voedselbank heeft de laatste tijd moeite om versproducten aan te bieden. Met dit initiatief wordt dit jaar 100.000 kilo aan fruit verwacht, waarbij de voedselbank dus enorm geholpen wordt. Vandaag is de laatste dag dat er geplukt werd. En volgend jaar verwacht Bas Husslage een nog grotere opkomst. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844