Assistentiehonden in de spotlight: cruciale rol benadrukt tijdens internationale week 

11 augustus 2023 08:02
Bron: Ter illustratie

In een wereld waarin trouwe viervoeters als assistentiehonden ‘onmisbare partners’ zijn voor mensen met verschillende beperkingen, wordt tijdens de internationale week van de assistentiehond hun cruciale rol extra belicht. Blogger Debby Buis uit Hoorn deelt haar persoonlijke ervaringen en inzichten over het belang van assistentiehonden in de radio-uitzending bij WEEFF.

Debby Buis, die zelf een visuele beperking heeft, vertelt dat een geleidehond veel meer is dan een metgezel. “Hij is een onmisbare hulp bij mobiliteit”, vertelt Buis. Ze benadrukt echter dat het bereik van de assistentiehond specifiek gericht is op mobiliteitsondersteuning en geen andere taken omvat.

De weg naar het verkrijgen van een geleidehond is geen eenvoudige. Zorgverzekeraars hanteren specifieke voorwaarden voor goedkeuring, waarbij personen met een beperkt gezichtsvermogen, inclusief totale blindheid of een beperkt gezichtsveld, in aanmerking komen.

Na de goedkeuring begint een zorgvuldig proces, waarbij het kiezen van de juiste opleidingsschool voor de hond van groot belang is. Buis adviseert potentiële geleidehondgebruikers om grondig te onderzoeken en in gesprek te gaan met verschillende scholen om een weloverwogen keuze te maken. “Je zit er namelijk wel een jaar of tien aan vast”, stelt Buis.

‘Het is geen TomTom’

Ook is de training van groot belang. “Soms ga je ook een week intern bij de school en blijf je daar slapen. Tijdens de training leer jij vertrouwen op je hond”, zegt Buis. De geleidehond wordt getraind om obstakels te vermijden en specifieke elementen in het straatbeeld te herkennen, zoals zebrapaden, stoplichten, en deuren in treinen. Als baas moet je wel de route weten, de hond weet dit niet. “Het is geen TomTom”, lacht Buis.

Voor Buis betekent haar geleidehond ultieme vrijheid en zelfstandigheid. “Ik kan mijn eigen weg gaan zonder anderen tot last te zijn.”

Belangrijke boodschap: stoor de hond niet

In deze internationale week van de assistentiehond wil Buis een belangrijke boodschap delen: “Wanneer een assistentiehond zijn harnas draagt, is hij aan het werk.” Volgens Buis is het essentieel om de hond niet af te leiden door te aaien, met hem te praten, of op een andere manier zijn taak te verstoren.

De week van de Assistentiehond duurt tot 13 augustus.

Beluister hieronder het interview met Debby Buis.

Uitzending – 5 augustus 2023

In een wereld waarin trouwe viervoeters als assistentiehonden 'onmisbare partners' zijn voor mensen met verschillende beperkingen, wordt tijdens de internationale week van de assistentiehond hun cruciale rol extra belicht. Blogger Debby Buis uit Hoorn deelt haar persoonlijke ervaringen.

Internationale week van de assistentiehond

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405