Atletiekvereniging SAV en oud-trainer Olofsen trots op ‘gouden’ Lieke Klaver: “Unieke prestatie”

29 augustus 2023 06:03
Bron: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Atlete Lieke Klaver en haar teamgenoten hebben zondagavond voor een unieke prestatie gezorgd. Op het WK Atletiek in de Hongaarse hoofdstad Boedapest veroverden zij goud op de 4×400 meter estafette. Bij atletiekverening SAV in Grootebroek, waar Lieke lid is, zijn ze maar wat trots op de gouden medaille van hun pupil. “Dit is nog nooit eerder gepresteerd.”

Lieke Klaver

Samen met Cathelijn Peeters, Eveline Saalberg en Femke Bol liep Klaver in de laatste race van het WK Atletiek. Wat volgde was een spannende wedstrijd, waarin de Nederlandse dames op de eerste plek kwamen met een tijd van 3.20,72. Hiermee zorgen zij voor een primeur, want nog nooit eerder won Nederland goud bij de estafette op een wereldkampioenschap. Ook is dit het allereerste WK-goud voor de 25-jarige Lieke Klaver.

Voorzitter SAV blij met unieke prestatie van ‘hun’ Lieke

Met familie op de bank keek voorzitter Ruud Wierenga van SAV naar de race van Lieke en haar teamgenoten in Boedapest. Lieke begon haar carrière bij de atletiekvereniging uit Grootebroek, en is nog steeds lid.

“Het is uniek wat ze gepresteerd hebben op het WK”, vertelt de voorzitter van SAV. “Tijdens de race had ik verwacht dat het niet meer zou gebeuren, maar je hoopt er nog wel op. En dan is de titel ook nog eens in hun handen gekomen. Dat is gewoon hartstikke mooi.”

“Met familie op de bank heb ik vol trots gekeken naar Lieke en de Nederlandse estafetteploeg”

Ruud Wierenga, voorzitter van SAV

Wierenga laat weten dat hij niet alleen blij is voor Klaver zelf, maar ook voor de hele atletiek in Nederland. “Dit was nog nooit eerder gedaan door een Nederlands team. En Lieke is naast nationaal en Europees kampioen nu ook wereldkampioen. Die hadden we nog niet binnen onze vereniging”, zegt hij met een lach.

De voorzitter van SAV heeft Lieke nog geen bericht gestuurd om haar te feliciteren. “Na zo’n race krijgt ze zoveel berichten van allerlei mensen, dat alles een beetje wegvalt in het grote geheel. Maar ik denk dat ik haar op een later moment nog zeker een bericht zal sturen.”

Oud-trainer Paul Olofsen zat vol trots te kijken

Paul Olofsen veerde met een traan in zijn ogen van trots op toen de Nederlandse dames over de finish kwamen en zij de eerste plaats in handen hadden. Olofsen was jarenlang trainer van Lieke Klaver, nadat zij eerst de pupillenfase van SAV in Grootebroek had afgerond.

“Je kon op heel jonge leeftijd al aan haar merken dat ze iets unieks in handen had”, vertelt hij een dag na het wereldkampioenschap. “Lieke is heel gedreven, en heeft echt passie voor de atletiek. Daarbij was ze op jonge leeftijd al bijna een kop groter, en sterker dan de rest. Je kon meteen aan alles zien dat zij een heel grote atleet kon worden.”

“Al op jonge leeftijd kon je bij Lieke merken dat ze iets unieks in handen had”

Paul Olofsen, oud-trainer van Lieke Klaver

De oud-trainer van SAV is inmiddels bijna vijf jaar weg bij de vereniging uit Grootebroek, en ook Klaver traint sinds een paar jaar op sportcentrum Papendal in Arnhem. Olofsen noemt het de grootste verrassing dat Klaver er voor heeft gekozen om de 400 meter te lopen. “Dat wilde ze onder mijn leiding nooit doen, omdat ze vond dat ze echte sprintafstanden van 100 en 200 meter wilde lopen”, licht Olofsen toe.

Net als Wierenga kijkt Olofsen naar een later moment om zijn oud-pupil te feliciteren. “Dat is nu niet te doen”, zegt hij. “Lieke heeft al meer dan 700.000 volgers op Instagram. Als je alle reacties wilt doorlezen en beantwoorden ben je bijna een maand bezig, denk ik. Ik kom haar af en toe nog wel eens tegen, en dan hebben we even een gesprek met elkaar. Nu ben ik vooral toeschouwer, in plaats van trainer. Maar ik heb vol trots zitten kijken naar haar prestaties.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405