Avonturiers met klein bootje onderkoeld gered van onstuimig IJsselmeer

15 mei 2023 11:07
Bron: KNRM Enkhuizen

Twee vrouwen beleefden gistermiddag een hachelijk avontuur op het IJsselmeer. Met een allesbehalve geschikt bootje wilden ze Medemblik naar de Broekerhaven varen. Licht onderkoeld werden ze uiteindelijk gered door redders van de KNRM. Volgens hen had het ook heel anders kunnen aflopen. 

Bootje vast in Broekerhaven

Volgens de KNRM Enkhuizen waren de twee vrouwen, van begin twintig, vertrokken met een bijna lege benzinetank. Daarbij wilden ze het IJsselmeer opvaren met een open bootje (zie foto) die daar niet geschikt voor is. De harde wind uit het noordwesten, met een windkracht vijf, zorgde er voor dat de opvarenden veel water aan boord kregen tussen vuurtoren De Ven en Enkhuizen. Bovendien droegen ze geen reddingsvesten.

Daardoor raakten de twee licht onderkoeld, waarna ze het Kustwachtcentrum inschakelden. Met hulp van de KNRM is een opvarende met het bootje naar het boothuis in Enkhuizen gebracht. De ander is met reddingboot Corrie Dijkstra-Van Elk mee terug gevaren.

Anders kunnen aflopen

Toen ze eenmaal veilig aan wal stonden hebben de dames eerste hulp gekregen. Ook konden beiden een douche nemen om geleidelijk op te warmen, en kregen zij droge kleren. Eén van de ouders is naar het reddingstation gekomen om de opvarenden op te halen. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844