Baanwielrenner Yoeri Havik uit Avenhorn grijpt wereldtitel op de koppelkoers

8 augustus 2023 22:18

Spektakel bij de wereldkampioenschappen wielrennen dankzij Yoeri Havik. De baanwielrenner uit Avenhorn pakte vanavond samen met zijn teamgenoot Jan-Willem van Schip de wereldtitel op de koppelkoers. 

In 2021 werd het duo Havik/Van Schip ook al Europees kampioen op het onderdeel koppelkoers. Met de winst in het Schotse Glasgow zorgde het tweetal bovendien voor een primeur. Het was namelijk de eerste keer in de geschiedenis van dit onderdeel dat Nederland goud won bij de mannen. 

Tekst gaat verder onder de tweet. 

De koppelkoers is een olympisch onderdeel waar in een wedstrijd over 200 ronden om de tien ronden wordt gesprint voor punten. Bij de laatste sprint liggen er dubbele punten klaar. Een ronde winnen op het peloton levert twintig punten op, maar daar slaagde vanavond geen enkel duo in.

Havik en Van Schip kwamen uiteindelijk uit op een totaal van 37 punten. Dat waren er slechts twee meer dan Groot-Brittannië (35) dat het zilver pakte. Het brons ging naar Nieuw-Zeeland met 34 punten. 

De 32-jarige Havik werd in het verleden zelf ook al een keer individueel als wereldkampioen gehuldigd. Havik werd vorig jaar namelijk wereldkampioen op de puntenkoers.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405