Bakkerij Baas dooft vandaag na 30 jaar haar ovens, energiecrisis is de druppel

1 oktober 2022 12:05
Bron: NH Nieuws / Maurice Blaauw

Eerder dan gepland doven Hans en Loes Baas na 30 jaar voor de laatste keer de ovens van ‘hun’ geliefde bakkerij in Hoogwoud. De energiecrisis is de druppel die de emmer doet overlopen. Daarmee telt Hoogwoud niet alleen een bakker minder, maar verdwijnt er ook een begrip voorgoed uit West-Friesland. “De oven staat nog vol. Nog even en dan gaat ‘ie voor de laatste keer leeg”, aldus bakker Hans Baas.

Bakkerij Baas dooft na 30 jaar haar ovens

De buurtbakker uit Hoogwoud ziet er geen brood meer in om verder te gaan. Door de energiecrisis lopen de energieprijzen alsmaar op. Dorpsgenoot Erik Mooij is vaste klant en weet nog niet waar hij vanaf volgende week zijn brood gaat halen. “De bakker is misschien vaak duurder, maar wel veel lekkerder. We moeten nog even kijken welke nieuwe bakker de moeite waard is”, zegt hij.

Het is niet zo dat Erik vanaf volgende week al naar een nieuwe bakker gaat. “Ik gooi nu de hele vriezer vol”, lacht hij. De rij staat tot buiten toe, ook Els en Cor de Jong uit Medemblik staan te wachten. “Wij fietsen vaak door de regio en stoppen dan even bij de bakkerij om een gebakje te halen”, vertelt Els. “Dat hebben we dan wel verdiend.” Net zoals vele anderen in de rij baalt ze dat ‘hun’ bakker dichtgaat.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bakkerij Baas dooft na 30 jaar haar ovens

 

Maar het is niet alleen vandaag druk. “Die drukte is al een tijdje aan de gang. Zo zie je maar weer dat je 30 jaar lang goed werk hebt verricht”, vertelt Loes. Ze heeft de afgelopen dagen veel kaartjes en bloemen mogen ontvangen. “Veel mensen komen nog langs om ons te bedanken. We hebben dan taart op een zondag gebracht of rekening gehouden met dieetwensen.” Vooral de uitzwaaitassen doen het goed. “Daarin zitten vier lekkernijen, zoals onze beroemde bourgondische appeltaart, een brood van onze laatste meel, vier croissants en een pak koek.”

Eerder dicht

Haar man, Hans Baas, is achter in de zaak druk aan het werk waar de ovens nog vol staan. “Het is wel klote, hoor, dat we vandaag dicht gaan. Dat is even slikken, ruim een jaar eerder dan dat we gepland hadden.” Veel tijd om erover na te denken, heeft hij niet: “Ik merk dat onze klanten, die vroeger ergens twee van bestelden, er nu tien bestellen. Het is héél druk.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Bakkerij Baas dooft na 30 jaar haar ovens

Vandaag doven ze voor de laatste keer hun ovens. Met opgeheven hoofd en de borst naar voren. “We gaan onze openingsceremonie nadoen, maar dan het tegenovergestelde”, vertelt Loes. Op een oude foto, die hangt in de bakkerij, is te zien dat een rode strik verwijderd wordt door hun dochter. Tijdens het verwijderen van die strik wordt Loes opgetild door Hans. “Ze zei dat het dit keer niet hoeft”, zegt Loes met een lach. “We hebben hier 30 fantastische jaren gehad. We hebben van elke dag genoten. Wat een prachtvak hebben wij.”

Na de sluiting gaan ze nog één keer open om hun inboedel te verkopen. “We worden nu al veel gebeld door bakkers, die ons op televisie hebben gezien”, zegt Loes. Ze kregen zelfs een bakkerij uit België aan de telefoon, die hun ovenbakken wil kopen. “Die komen ze binnenkort ophalen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844