Bakkerij Baas dooft vandaag na 30 jaar haar ovens, energiecrisis is de druppel

1 oktober 2022 12:05

Eerder dan gepland doven Hans en Loes Baas na 30 jaar voor de laatste keer de ovens van hun geliefde bakkerij in Hoogwoud. De energiecrisis is de druppel die de emmer doet overlopen. Daarmee telt Hoogwoud niet alleen een warme bakker minder, maar verdwijnt er ook een begrip voorgoed uit West-Friesland. “De oven staat nog vol. Nog even en dan gaat ‘ie voor de laatste keer leeg”, aldus bakker Hans Baas.

Bakkerij Baas dooft na 30 jaar haar ovens

Vanwege de energiecrisis lopen de energieprijzen alsmaar op. De buurtbakker uit Hoogwoud ziet er daarom geen brood meer in om verder te gaan. Hoogwouder Erik Mooij is vaste klant en weet nog niet waar hij vanaf volgende week zijn brood gaat halen. “De bakker is misschien vaak duurder maar ook veel lekkerder, we moeten nog even kijken welke nieuwe bakker de moeite waard is.”

Het is niet zo dat Mooij vanaf volgende week al naar een nieuwe bakker gaat. “Ik gooi nu de hele vriezer vol”, lacht hij. De rij staat tot buiten toe, ook Els en Cor de Jong uit Medemblik staan erin. “Wij fietsen vaak door de regio en stoppen dan even bij Bakkerij Baas en halen dan een lekker gebakje”, aldus Els. “Dat hebben we dan wel verdiend.” Net zoals vele anderen in de rij baalt ze dat ‘hun’ bakker dichtgaat.

Bakkerij Baas dooft na 30 jaar haar ovens

Maar het is niet alleen vandaag druk. “De drukte is al een tijdje aan de gang. Zo zie je toch maar dat je 30 jaar lang goed werk hebt verricht”, voelt Loes. Ze heeft de afgelopen dagen veel kaartjes en bloemen mogen ontvangen van klanten. “Veel klanten komen ook nog langs om ons te bedanken. We hebben dan soms een taart op een zondag gebracht of rekening gehouden met bepaalde dieetwensen.” Vooral de uitzwaaitassen doen het goed. “Daarin zitten vier lekkernijen: onze beroemde bourgondische appeltaart, een brood van onze laatste meel, vier croissants en een pak koek. Wees op tijd, want op is op.”

Eerder dan gepland

Haar man, Hans Baas, is achter in de zaak druk aan het werk waar de oven nog vol staat. Hij heeft de ovenbakken voor de ontbijtkoek verkocht aan een Belgische bakker. “Het is wel klote, hoor, dat we vandaag dicht gaan. Het is wel even slikken, ruim een jaar eerder dan dat we gepland hadden.” Veel tijd om erover na te denken, heeft hij niet: “Ik merk dat onze klanten, die vroeger ergens twee van bestelden, er nu tien bestellen, het is écht druk.”

“We hebben hier dertig fantastische jaren met veel bijzondere momenten mogen beleven. We hebben van elke dag genoten, wat een prachtvak hebben wij”

Loes Baas

Vandaag doven ze voor de laatste keer hun ovens: met opgeheven hoofd en borst naar voren. “We gaan onze openingsceremonie nadoen, maar dan het tegenovergestelde”, vertelt Loes. Op een oude foto, die hangt in de bakkerij, is te zien dat een rode strik verwijderd wordt door hun dochter. Tijdens het verwijderen van die strik wordt Loes opgetild door Hans. “Ze zei dat het dit keer niet hoeft”, zegt Loes met een grote glimlach. “We hebben hier dertig fantastische jaren met veel bijzondere momenten mogen beleven. We hebben van elke dag genoten, wat een prachtvak hebben wij.”

Na de sluiting gaan ze nog één keer open om hun inboedel te verkopen. “Al worden we nu al veel gebeld door bakkers, die ons op televisie hebben gezien”, zegt Loes. Ze kregen zelfs een bakkerij uit België aan de telefoon, die hun ovenbakken voor de ontbijtkoek wil kopen. “Die komen ze binnenkort ophalen.”

Bakkerij Baas dooft na 30 jaar haar ovens

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Martin van der Linde – Martin in de namiddag
17:00 – 19:00 uur

WEEFF TV