Bakkerij Braas in Obdam binnen paar dagen na brand weer operationeel: “Ongekende inzet!”

10 februari 2024 15:04
Bron: Brood- en banketbakkerij Braas / Bart Smit

Brood- en Banketbakkerij Braas in Obdam, waar afgelopen zondag brand is uitgebroken, kan sinds gisteren weer op volledige capaciteit draaien. Dat zegt mededirecteur Bart Smit, die de inzet van zijn personeel, partners en de hulpdiensten prijst. “Er werd gedacht dat het herstel een paar weken tot paar maanden zou kunnen duren. In plaats daarvan zijn het een paar dagen geworden. Hoewel zeker niet alles nog op orde is, en nog genoeg af te handelen, zijn we blij dat we weer operationeel zijn.”

Afgelopen zondag brak er brand uit bij het bedrijf aan de Braken in Obdam. Dit gebeurde in een afgesloten ruimte, waar een elektrische installatie staat. Van deze ruimte is nu niets meer over, zegt de directeur. Over de oorzaak van de brand wordt onderzoek gedaan.

“Omdat we 24/7 operationeel zijn, heeft een teamleider zondag snel gemerkt dat er sprake was van rookontwikkeling”, licht Smit toe. “Hierop zijn de vijftien medewerkers in het pand veilig naar buiten gegaan, en vanwege de kou bij een andere directeur thuis opgevangen. Ook werd melding gemaakt bij de hulpdiensten, die snel en in grote getalen kwamen. Ik wil een groot compliment maken voor hun massale inzet.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Schoonmaakteams zijn bezig om de muren van nieuwe verf te voorzien. Bron: Brood- en banketbakkerij Braas / Bart Smit

Een sprinklerinstallatie heeft er voor gezorgd dat het vuur zich niet kon verspreiden, en ook andere maatregelen hebben er voor gezorgd dat de overige ruimtes goed bespaard konden blijven. Omdat er wel sprake was van rookontwikkeling en roetschade, heeft de bakkerij alle producten uit deze ruimtes afgekeurd en weggegooid. “We nemen daarin het zekere voor het onzekere, zonder risico.”

Inzet van iedereen is bewonderenswaardig

De directeur van het bedrijf in Obdam stelt dat Braas een echt familiebedrijf is, en dat de brand van zondag een flinke impact heeft gehad. “De eerste momenten leg je je toe op het ontruimen, en veilig stellen van de medewerkers. Daarna is er sprake van een stuk onzekerheid. Want wat er achter de muren gebeurt bij het blussen zie en weet je niet. Later ga je je realiseren dat het ook heel anders af had kunnen lopen als de rook later ontdekt zou zijn.”

Smit is blij met alle steun die zij in de afgelopen dagen hebben gekregen. “Vanaf het allereerste moment zijn we gesterkt door familie, vrienden, medewerkers en oud-medewerkers”, licht hij toe. “Mensen vanuit het hele land hebben ons gesteund, zowel door fysiek aanwezig te zijn als ons op andere manieren sterkte te wensen. Daarin voelen we ons ongelooflijk gesterkt. De aanwezigheid en inzet is fantastisch.”

Volgens de directeur van het bedrijf in Obdam heeft de brand impact gehad op de productie en voorraad, maar hoefden zij hun klanten niet teleur te stellen. “Onze partners hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat onze afspraken en leveringen geen dag in gevaar kwamen,. Dat is heel gaaf om te zien”, zegt Smit.

Sinds donderdag volledig operationeel

Ook voor het operationeel krijgen van de brood- en banketbakkerij werden vele handen uit de mouwen gestoken. “Door onze dubbele systemen hebben we meerdere stroomvoorzieningen. Daarnaast zijn er circa 100 mensen in ploegendiensten dag en nacht aan de slag zijn gegaan om alles schoon te krijgen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Alle vijf productielijnen zijn weer in gebruik. Bron: Brood- en banketbakkerij Braas / Bart Smit

Dankzij de inzet konden drie van de vijf productielijnen op maandag al heropend worden. Gisteren ging ook de laatste lijn in gebruik. De kantoorruimtes die door rook en roet schade hebben en niet gebruikt kunnen worden, zijn verplaatst naar een nieuw gedeelte van het pand en ook weer volledig in bedrijf.

“Ze hadden eerst gezegd dat we moesten rekenen op een paar weken tot maanden, maar het zijn een paar dagen geworden. Het is echt ongekend wat we met z’n allen in die paar dagen voor elkaar hebben gekregen. En hoewel we niet willen onderschatten wat er gebeurd is, kijken we vooruit op een mooie toekomst. Die moed willen er in houden”, sluit de directeur van Braas af.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405