Bakkerijmuseum Medemblik dit weekend in teken van geschiedenis West-Friesland

17 mei 2024 12:43
Bron: Bakkerijmuseum Medemblik

Het Bakkerijmuseum in Medemblik staat dit Pinksterweekend in het teken van de regio West-Friesland. Met kostuums, West-Friese muziek en de West-friese taal heeft het museum in Medemblik een gevarieerd programma samengesteld. “We zitten niet alleen in de regio, maar zijn ook gespecialiseerd in de historie van de West-Friese bakkers.”

Wethouder Gerben Gringhuis van de gemeente Medemblik opent vandaag een expositie over de houten boerenhekken in het Noord-Hollandse landschap. Cor van Sliedregt houdt zich al ruim 40 jaar bezig met het fotograferen van houten hekken langs de sloten en weilanden. Door zijn fascinatie wordt hij ook wel een ‘hekkoloog’ genoemd. “Het is een alledaags beeld waar je door de expositie van Cor tóch met een andere blik naar gaat kijken”, vertelt woordvoerder Ariane Vervoorn.

“We zitten met het Bakkerijmuseum al jaren in deze regio, maar hebben ons ook gespecialiseerd in de geschiedenis van de West-Friese bakkers en West-Friese broden die gemaakt worden”, licht ze verder toe. “Tijdens Hemelvaartsdag en in dit weekend willen we dat graag laten zien aan onze bezoekers.”

Kantklossen en 400 jaar oude muziek

Tijdens het Pinksterweekend wordt een demonstratie in West-Friese klederdracht worden geven. Zo kun je alles te weten komen over het kantklossen, en andere handwerken die tot vandaag de dag verricht worden. Op zondagmiddag is er een lezing van Theo en Marga Spil, over de geschiedenis van West-Friese broden, zoals bijvoorbeeld de krentenmik. Vervoorn: “Theo is medeoprichter van het museum, en ook zijn dochter Marga is als historisch onderzoeker aan ons verbonden.”

Muziek is er aankomende maandag van het muziekensemble De Zoete Inval, die op eigentijdse wijze nummers spelen uit de periode tussen de jaren 1600 en 1750. Dat doen ze niet alleen met een gitaar, viool en contrabas, maar ook met bijzondere instrumenten zoals een draailier en rommelpot.

Ook Dichter van Medemblik heeft West-Friese bijdrage

Naast de lezingen en concerten draagt Martine Meester, Dichter van Medemblik, een nieuw gedicht voor. “Door in het Westfries mijn gedichten voor te dragen, hoop ik bij te dragen aan het levendig houden van de taal”, aldus Martine.

Het Bakkerijmuseum in Medemblik is dit hele weekend en op Tweede Pinksterdag geopend tussen 11.00 en 17.00 uur. Voor de lezingen wordt een extra bijdrage gevraagd, naast de reguliere prijzen voor een toegangskaart.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844