Melk, puur, witte chocolade of met spikkels: chocolade-eieren zijn er in allerlei maten en vormen. Nu deze chocolaatjes al maanden in de schappen liggen en Pasen voor de deur staat zijn we benieuwd hoe paaseieren vroeger gemaakt werden. WEEFF Next-verslaggever Catharina ging voor ons op onderzoek uit.
“Vroeger hadden we houten vormen voor de paaseieren. Later werden deze gemaakt van metaal en nu zijn ze van plastic”, vertelt Theo Spil van Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij, beter bekend als het Bakkerijmuseum in Medemblik. In het museum worden paaseieren nog op dezelfde manier gemaakt als dat in 1850 gebeurde.
“De chocolade moet op een goede temperatuur zijn. Doordat het afkoelt, gaat het kristalliseren”, legt Spil uit. Daarna kan de afgekoelde chocolade in de mal worden gegoten. Als de lucht uit de chocolade in de mal er voorzichtig uit is geslagen, kan het in de koelkast.
Afhankelijk van de grootte van de eieren moet het een half uur of langer afkoelen. Daarna kunnen de paaseitjes uit de mal worden gehaald en verstopt worden door de paashaas. Of direct opgegeten worden.
Het hele proces van de chocolade paaseieren is te zien in onderstaande video.
WEEFF Next is een samenwerking met het Tabor College d'Ampte uit Hoorn. De makers van de toekomst, derdejaars leerlingen van VMBO-basis, gaan in samenwerking met WEEFF aan de slag voor verschillende video-items uit de regio.