Bankjes komen ondernemers duur te staan

7 oktober 2023 15:03

Gezellige bankjes om tijdens het winkelen even te kunnen zitten, uitrusten of bijkletsen: het leek Botman Sound & Vision een goed idee om Hoorn nog gezelliger en aantrekkelijker te maken voor haar publiek. Niet veel later ontvingen zij een brief van de gemeente met een aanslag voor precariobelasting.

Precariobelasting wordt geheven voor het plaatsen van voorwerpen op de openbare gemeentegrond. Op Facebook reageert Botman Sound & Vision hierop: “Waarom heeft de gemeente niet de moeite genomen om bij ons binnen te lopen en ons te wijzen op de illegale plaatsing van ons bankje?” Ze zijn het er niet mee eens dat ze direct een aanslag hebben ontvangen, mede omdat de intentie van het bankje bedoeld is om de stad aantrekkelijker en gastvriendelijk te maken. Andere ondernemers vonden het een goed idee en hebben hun voorbeeld gevolgd. Ook zij hebben een belastingaanslag ontvangen van de gemeente.

De gemeente begrijpt dat het heffen van precario zonder communicatie vooraf slecht is gevallen bij de ondernemers. In een schriftelijke reactie wordt uitgelegd dat ze de precariobelasting gedurende de coronapandemie niet opgelegd hebben vanwege de tegemoetkomingsregeling (HOTR). “Dit jaar wordt de precario wel weer opgelegd. Voor de inname van gemeentegrond is nu eenmaal precariobelasting verschuldigd. Omdat hier best een tijd tussen heeft gezeten was het achteraf gezien handiger geweest om dit met betere communicatie te begeleiden.”

Onze fusiepartner Van Hoorn Zeggen maakte een video.

De gemeente is bezig met een actie agenda voor de binnenstad van Hoorn, waarbij ze ook willen kijken naar de inrichting van de straat en het straatmeubilair. Ze zijn hierover in gesprek met inwoners en ondernemers.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844