Barbara en Chris willen investeren in een Herenboerderij: “Verbinding met platteland”

23 april 2022 16:00

Hoewel de zoektocht naar grond en een boer nog in volle gang is, staan de eerste ‘investeerders’ voor de Herenboerderij al in de rij. Hun motivatie? Meer aandacht voor de bodem en meer verbinding met het platteland.  

Barbara Stuart druk in de weer bij haar eigen moestuin

Het idee is simpel. Ze bepalen samen wat er verbouwd wordt, betalen contributie en mogen vervolgens wekelijks hun groente, fruit, eieren en vlees bij de Herenboerderij komen ophalen. Maar eerst wordt er eenmalig om een investering gevraagd. 

“Hiermee kan een boer geld verdienen met een eerlijk salaris”, vertelde kartrekker Anne van de Graaf onlangs nog aan NH Nieuws. 

Het dorpsgevoel

Aan interesse ontbreekt het niet. Zo’n 180 huishoudens hebben zich al aangemeld. Eén van de mogelijke ‘investeerders’ is Barbara Stuart (59) uit Wijdenes. De omgang met ons voedsel is volgens haar compleet doorgeslagen. “We verschepen groente en fruit over de hele wereld, terwijl we het ook dichterbij huis kunnen houden. Zo vermijden we een hoop vervuiling en uitstoot.”

Wat is Herenboeren, maar dan in West-Friesland?

Op initiatief van een groep inwoners uit Hoorn, Oosterleek en Schellinkhout wordt er sinds november 2019 gewerkt aan het oprichten van een kleinschalig gemengd boerenbedrijf: de Herenboerderij. Het gaat erom dat gewassen, fruit, vlees en eieren in de eigen omgeving worden geproduceerd. Op een duurzame en eerlijke manier, en met respect voor de boer, dieren en planten. Met zo’n 200 huishoudens willen zij een coöperatie beginnen.

Het oude dorpsgevoel, waar gezond, vers en lokaal voedsel onderling wordt verdeeld, is ook iets dat ze terugvond in een Herenboerderij. “Samen bepalen wat er wordt verbouwd, en meewerken en helpen wanneer dat nodig is.”

Groene vingers

Mocht het moment zover zijn, dan helpt Stuart graag. Want ervaring heeft ze al. Zo’n zeven jaar verbouwt ze groenten, fruit en kruiden in haar eigen moestuin. Variërend van aardbeien tot pompoenen en van peultjes tot radijsjes. “Met de handen in de klei. Heerlijk en het smaakt ook nog eens veel beter.”

Ook een monocultuur vindt zij maar niks. “Het is veel beter voor de bodem om verschillende gewassen te verbouwen. Want elke plant geeft bepaalde voedingsstoffen terug aan de bodem, waardoor die minder uitgeput raakt.”

Het trekt ook andere soorten insecten aan, waardoor de biodiversiteit rondom het erf groter wordt. “Het is veel natuurlijker en staat met elkaar in balans.”

Chris Bakker staat naast een perceel in Almere

Samen bepalen

Een paar kilometer verderop woont Chris Bakker (34). Samen met zijn vriendin woont hij in Hoorn. De afgestudeerde socioloog is bekend met het idee van Herenboeren, waarover hij een scriptie schreef. “Toen ik langs een aantal Herenboerderijen ging, spatte de energie er vanaf. Deze energie ontstaat wanneer mensen écht het gevoel hebben zelf invloed te hebben op hun eigen leefomgeving.”

Maar Bakker weet hoe lastig het is om goede grond te vinden in West-Friesland. Toch houdt hij goede hoop. “De grond schijnt hier goed te zijn, die veel waard is tegenwoordig.”

Via die weg kwam hij in contact met de kartrekkers in West-Friesland. Zijn motivatie? Het financiële risico bij de boer wegnemen, dat is voor Bakker één van de redenen om net als vele anderen te investeren in landbouwgrond.

Community-gevoel

Maar een eerlijke boterham voor de boer was niet de enige reden waarom hij zich aansloot. Zelf is Bakker al een aantal jaar nauw betrokken bij stichting Weerwoud in Almere, een project dat zich bezighoudt met voedselbossen en stadslandbouw. “Een boerderij in stedelijk gebied is veelzijdig. Het brengt mensen bij elkaar, er ontstaan korte ketens, het voedsel is vers van de pers en verbouwd door een boer uit de buurt. Dat is geweldig voor een stad als Hoorn.”

Want een community vormen, spreekt hem aan. “Zo maken we het boerenbestaan van dichtbij mee en de risico’s hebben ook invloed op ons. Dat is leerzaam, die verantwoordelijkheid. Samen bepalen wat er per seizoen wordt verbouwd. In principe ben je een consument en producent ineen.”

De zoektocht naar grond, en één of twee boeren is nog steeds in volle gang.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405