Bedenkingen bij onderhandse aanbesteding aanlichten Hoornse monumenten

16 november 2022 15:00
Oosterpoortbrug oranje aangelicht

Het aanlichten van zeven Hoornse monumenten kost € 862.000. De Realistische Partij is vooralsnog de enige politieke fractie die hier bedenkingen bij heeft. “Voordat ik raadslid was is er in 2017 besloten dat er een aantal monumenten aangelicht zou worden. Hier is in 2019 budget voor vrijgemaakt”, vertelt Menno Jas. De Realistische Partij heeft daar toen tegen gestemd. “We vonden dat toen al belachelijk. Er moest een lichtplan gemaakt met een architect en ontwerper. Maar als je nu ziet wat het inhoudt, een spot op een pand en op een aantal palen wat armaturen.”

In het oorspronkelijke raadsvoorstel was opgenomen dat er ook een stichting zou worden opgericht. “Die zou tussen de gemeente en de particuliere bezitters van monumenten staan. De gemeente zou voor de infrastructuur zorgen en de bewoners voor de verlichting. Uiteindelijk blijkt dat de stichting helemaal nooit is opgericht. Een aantal andere zaken is ook niet helemaal conform het voorstel gegaan. Maar het geld is wel op.”

Moet in de huidige crisis het besluit niet worden herzien? “Veel mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen en de Gemeente Hoorn gaat alle spots aanzetten.” Heel ironisch is er bij de begroting van 2023 een motie aangenomen over intelligente straatverlichting. Dit is verlichting die alleen aangaat op het moment dat er iemand voorbij komt.

Niet aanbesteedt, maar gegund

Uit een geheime bijlage bij het raadsbesluit die nu drie jaar later eindelijk openbaar is gemaakt, blijkt dat er onderhands is aanbesteedt. Volgens Menno Jas is uit onderzoek gebleken dat de interne controle van de gemeente Hoorn bij dit soort processen naar behoren functioneert. “Maar als je na drie jaar er achter moet komen dat er niet is aanbesteedt maar gegund, dat roept vragen op”, aldus Jas. “Wat opvalt is dat een aantal bedrijven in veelvoud terug komen. Hoe zij zijn benaderd en of er nog meer gegadigden zijn geweest, dat weet ik niet.”

Bij een onderhandse aanbesteding zijn er risico’s op netwerkcorruptie. Of daar hier sprake van is, is prematuur, vindt Menno Jas. “Het zou kunnen, ik hoop het niet.”

Uitzending – 5 november 2022

Uit een geheime bijlage bij het raadsbesluit die nu drie jaar later eindelijk openbaar is gemaakt, blijkt dat er onderhands is aanbesteedt voor de aanlichting van monumenten. Beluister het interview met raadslid Menno Jas.

Bedenkingen bij onderhandse aanbesteding aanlichten Hoornse monumenten

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405