Behang als wandkunst: jury maakt genomineerden ontwerpwedstrijd bekend

8 november 2021 18:09

De teerling is geworpen. Na lang wikken en wegen heeft een vakkundige jury vijf ontwerpen genomineerd. De winnaar wordt eind november bekendgemaakt. Het winnende kunstwerk krijgt tijdelijk een plek in het Westfries Museum in Hoorn. “Een mooie, maar zware taak vanwege de hoge kwaliteit en diversiteit van de inzendingen.”

Het Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn is het museum over de Gouden Eeuw. Het museum is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632 en spiegelt graag het heden aan het verleden. De collectie en het gebouw bieden een ontdekkingsreis door een veelbesproken en juist daardoor boeiend verleden, met daarin speciale aandacht voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Daarnaast presenteert het museum een aantal keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling.

“We zijn getroffen door de hoge kwaliteit en originaliteit van de inzendingen”

HenriËtte Tilgenkamp, jurylid

Nominaties zijn bekend

Een vakjury, bestaande uit vijf specialisten, heeft vijf ontwerpen genomineerd, waarna het publiek de winnaar mag gaan kiezen. De jury keek onder meer naar ambachtelijkheid en de functie van het ontwerp. “Enkele werken zijn zo professioneel dat ze direct voor de productie van behangrollen ingezet kunnen worden. We hopen dat alle deelnemers doorgaan met creëren. Zij hebben laten zien dat je met geduld en aandacht alles kunt maken wat je wilt”, geeft Snijder als advies mee. 

Vanaf vandaag kunnen mensen een stem uitbrengen, dit kan uiterlijk tot zondag 21 november. Ook de jury mag een kandidaat naar voren schuiven. De uiteindelijke winnaar − of twee winnaars als het publiek en jury er niet uitkomen − wordt op maandag 29 november bekendgemaakt. Het winnende kunstwerk krijgt tijdelijk een plek in het museum en de ontwerper mag een dagje meelopen met gastconservatoren Snijder&CO, een Nederlandse kunstenaarsduo dat de vergeten ‘Ambacht aan de wand’ na bijna 200 jaar weer op de kaart heeft gezet.

De expositie is te bewonderen tot 23 januari 2022. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405