Beheersing van water, verzwolgen door water: het ‘perfecte’ kasteel Nuwendoorn

7 april 2024 19:00
Bron: NH Media / animatie Sander Wit, tekening Marius Bruijn

Het is het enige kasteel dat graaf Floris de Vijfde rond 1282 in één keer liet bouwen vanaf de tekentafel: de Nuwendoorn bij Eenigenburg. Niet alleen een dwangburcht, maar bij uitstek een kasteel die de waterwegen bewaakte, concluderen onderzoekers. En met de komst van de eerste West-Friese dijkgraven in die tijd, staat het aan de basis van ons huidige waterschap. 

In de vijfdelige NH-serie ‘Verdwenen kastelen’ gaat erfgoedspecialist Marius Bruijn op zoektocht in het landschap naar de Verdwenen Kastelen van West-Friesland. Met animaties wekken we de kastelen tot leven en geven zo een impressie van hoe ze er ooit mogelijk uit hebben gezien. Want inmiddels weten we door nieuw onderzoek steeds meer over de burchten van Floris en zijn rol in West-Friesland.

Een kasteel van waterbeheersing

De Nuwendoorn lag in de middeleeuwen aan zee en was een belangrijk handelsknooppunt. De Westfriese Omringdijk werd aangelegd om het gebied te bewaken, maar het onderhoud van de dijk gebeurde niet altijd even goed. Het werd tijd om dijkgraven aan te stellen, vond Floris. Het waterschap ontstond. 

Bekijk hier de impressie van het vroegere kasteel ”Huis te Nuwendoorn’, animatie van Sander Wit, tekening Marius Bruijn: 

Vlak nadat Floris de Vijfde West-Friesland binnenviel, liet hij kort daarna in 1281 de Nuwendoorn bouwen. Maar na Floris zijn dood werd het tot de grond toe gelijkgemaakt. Sterker nog, het was toen nog niet eens af.

Maar dat betekende niet het einde van het kasteel. Het werd later weer opgebouwd en vermoedelijk in 1370 door de zee verzwolgen. Een ruïne. Pas in 1948 werden er door een boer die het land aan het ploegen was, middeleeuwse bakstenen gevonden. Dertien jaar geleden werd de ruïne opnieuw opgebouwd.

Verdwenen Kastelen is vanaf 31 maart iedere zondag om 17.40 uur te zien op het tv-kanaal van NH (Ziggo 707, KPN 508, ODIDO 50) en herhaaldelijk de uren daarna. Ook WEEFF zendt de serie uit.

Zondag 7 april: kasteel Nuwendoorn
Zondag 14 april: kasteel Middelburg
Zondag 21 april: kasteel Nieuwburg
Zondag 28 april: Kasteel Radboud

Wil je alle 5 de uitzendingen volgen? Kijk dan op onze themapagina Verdwenen Kastelen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844