Behoud Boetje in Oostwoud lijkt van de baan: “Doodzonde”

9 maart 2022 17:00

Een poging van de stiching Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud (HVMO) en Dorpsraad om ’t Boetje aan de Dorpsstraat in Oostwoud te behouden, lijkt te zijn mislukt. Beide belanghebbenden konden geen vrijwilligers vinden die het gebouw een warm hart willen toedragen. Daardoor is het financieel niet haalbaar. Onduidelijk is nog wat er met het terrein gaat gebeuren. 

Varkensboetje in Oostwoud

Het oude en historische ‘Boetje’ in Oostwoud staat al jaren op instorten, waardoor de toekomst van het gebouw ongewis is. De gemeente Medemblik zou wel eens het plan kunnen hebben om het vervallen gebouw plat te gooien, vreesde de HVMO. Daarom nodigde de stichting vrijwilligers en andere betrokkenen uit om te onderzoeken of het gebouw gerestaureerd kon worden, zodat de dorpsidentiteit behouden blijft.

Afvalverwerker HVC heeft even verderop een zonneweide aangelegd en stelde 2,5 ton beschikbaar voor een landschappelijke inpassing in het gebied. Bewoners konden plannen  indienen, waar het aan besteed zou gaan worden. 

Maar ondanks de pogingen, kon het behoud op weinig draagvlak rekenen. “Niemand ziet in hoe dit financieel geregeld kan worden”, aldus voorzitter Ralph-Peter Maitimo van de Dorpsraad tegen NH. “Er is gewoon drie ton nodig om dit te kunnen realiseren.”

Penningmeester Paul Tameling: “We hadden gehoopt dat we samen donateurs konden vinden. Die hebben zich helaas niet gemeld.”

Financieel niet haalbaar

De gemeente Medemblik heeft onlangs opnieuw de koppen bij elkaar gestoken om de mogelijkheden te bekijken. Maar dat heeft blijkbaar niet genoeg opgeleverd. De stichting, die wel brood zag in dit initiatief, laat weten dat een restauratie van het ‘Boetje’ niet aan de orde is geweest. “Ze kunnen het niet van de grond krijgen”, legt wethouder Josef Fit uit. 

Wat gaat er met het geld gebeuren dat HVC hiervoor opzij heeft gezet? “Voor nu zal het Boetje worden afgebroken”, benoemt Maitimo. Hij zegt op dit moment weinig te kunnen vertellen over de stand van zaken. “Dat komt omdat we nog in overleg zijn over wat er met het terrein gaat gebeuren.”

Maitimo: “Denk hierbij aan een rustpunt met een maquette op de plek waar het Boetje nu staat.” Het overgebleven bedrag wil de dorpsraad besteden aan de verenigingen in Oostwoud. “Dit zijn vooralsnog plannen en dus nog niet definitief.”

Maatschappelijke functie

Het Boetje, dat aan de rand van de zonneweide Tripkouw ligt, moest een sociaal-maatschappelijke functie krijgen, met onder meer een expositie van het oude oorlogsmuseum in Midwoud, vergaderruimten en ook een plek om te picknicken of jeu-de-boulen. “Mensen moesten er samenkomen. Een rustpunt voor wandelaars en fietsers”, aldus Tameling.

Hij zet zich al langer in voor het behoud. Ook vorig jaar kwam Tameling in actie. Toen schreef hij een open brief aan de burgemeester. Nu laat hij het los. “Het initiatief om iets moois en verbindend in het belang van de dorpsgemeenschap tot stand te brengen, is in rook opgegaan”, concludeert Tameling. “Doodzonde, het is voor nu niet anders.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405