Bekijk hier alle foto’s: noorderlicht liet zich gisteravond overal zien

6 november 2023 07:12
Bron: Sylvia Meijer

Op veel plekken in Noord-Holland is gisteravond het noorderlicht waargenomen. Het was niet altijd nodig om een goede camera mee te hebben, het poollicht was zelfs met het blote oog te zien. 

Noorderlicht vanuit Krommenie

Fotograaf Sam de Joode snelde gisteravond naar het strand van Castricum, waar het natuurfenomeen tussen 19.00 en 21.00 uur goed te zien was. En hij was niet de enige die op pad ging. 

Het licht was een mooie verrassing voor Sylvano Rosenberg uit Medemblik. Hij maakt graag foto’s van het noorderlicht en laat eigenlijk geen kans onbenut. “Ik hou meerdere keren per dag apps in de gaten, maar er werd gisterochtend nog niks aangekondigd.”

Om een uur of vier werd plots duidelijk dat Rosenberg als de wiedeweerga zijn spulletjes bij elkaar moest zoeken. “Normaal ga ik naar Den Oever of Petten, maar als het zo sterk is, kan ik het ook bij het IJsselmeer zien”, zegt Sylvano. En dat bleek! In Medemblik had hij geen apparatuur nodig om het Noorderlicht in volle glorie te aanschouwen.

Tekst gaat verder onder de foto’s. 

Tom Conijn uit Wormer zag het Noorderlicht niet met het blote oog, maar met zijn camera wist hij het toch te vangen.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Noorderlicht vanuit Wormer

Fotograaf Marcel van Engelen zag in Purmerend niet veel. “Ik ben op zoek geweest naar het noorderlicht, maar heb geen grote dingen gezien”, zegt hij tegen NH. “Ik zag wel een groenige lucht en enorm veel sterren.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Noorderlicht Purmerend

Sieta Spoelstra van Pelt maakte deze foto in Julianadorp. 

Posted by Sieta Spoelstra van Pelt on Sunday, November 5, 2023

Marion Muis zag het noorderlicht ook in Wijk aan Zee. “Weer een prachtig avontuur”, schrijft ze bij haar foto op Facebook. 

Posted by Marion Muis on Sunday, November 5, 2023

In Hoorn zag Nathalie Pol het poollicht niet met het blote oog zien, maar met de camera kon ze het toch waarnemen. 

Posted by Nathalie Pol on Sunday, November 5, 2023

Het noorderlicht was niet alleen in het noorden van de provincie te zien. Hessel Stuur maakte een timelapse van het licht dat ook te zien was in de Beemster polder. 

Niet iedereen had het geluk om het noorderlicht te zien. Radiopresentator Pieter Kok van de Ontbijttafel bij NH ging gisteravond snel naar buiten, maar zag het licht niet vanuit zijn tuin in Westzaan. 

Geen noorderlicht bij Pieter Kok

Zeldzaam

Het noorderlicht is normaal gesproken te zien ten noorden van de poolcirkel, maar tijdens een periode van maximale zonneactiviteit licht ook hier de hemel op. Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door uitbarstingen van geladen deeltjes op de zon die in onze dampkring komen. Daar botsen die deeltjes op moleculen, wat het spectaculaire licht veroorzaakt.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844