Beslissing Enkhuizerzand en verdachte babbeltrucs aangehouden: Wat gebeurde er deze week in West-Friesland?

2 november 2019 08:00
Bron: NH Media

Wat gebeurde er deze week in West-Friesland? Wat waren de belangrijkste hoogtepunten? Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt, zodat je weer helemaal bij bent met het nieuws uit jouw regio.

Maandag
In Hoorn was zondagavond een auto volledig uitgebrand. Het voertuig vloog rond 18.00 uur in brand toen het stond geparkeerd op een verlaten parkeerterrein. De politie deed onderzoek naar de oorzaak en sloot brandstichting niet uit.

Over de hele wereld wordt spinazie gegeten die uit Andijk komt. De spinazie gaat volgens Marcel Bloemendaal onder andere naar China en de Verenigde Staten. Door steeds weer gezonde spinazierassen te ontwikkelen, wordt voedselverspilling tegengegaan, efficiëntie verhoogd en wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt.

Hier vind je de reportage die gemaakt werd over de spinazie uit Andijk. De tekst gaat verder onder de video.

Dinsdag
De gemeenteraad van Enkhuizen stemde unaniem in met de aangepaste plannen voor recreatiegebied Enkhuizerzand. Hiermee kan worden gestart met de herontwikkeling van het gebied. Het vervallen Enkhuizerzand gaat op de schop. Er komt een nieuw vakantiepark, een openbaar strand met faciliteiten en de camping wordt verplaatst. Voordat de schop de grond in gaat, komt er eerst een participatietraject. De nieuwe eigenaar van het gebied, Droomparken, zal met alle belanghebbenden en betrokkenen in gesprek gaan over de verdere invulling van de plannen.

West-Friese boeren hebben dinsdagavond hun eerste stappen gezet naar Fries burgerschap. Ze zeggen niet langer bij Noord-Holland te willen horen uit onvrede met het stikstofbeleid in de provincie. En daarom werd er alvast geoefend met de Friese taal, Friese gebruiken en het Fries volkslied. Veel aan de avond is ludiek maar de ondertoon is serieus, zegt de Friese cursusleider Nynke Koopmans: “Sinds 4 oktober is het behoorlijk onzeker geworden allemaal. Dus wij willen dat ze een gezellige avond hebben, zodat ze even kunnen ontspannen:”.

Bekijk hier hoe de West-Friese boeren werden ingeburgerd. De tekst gaat verder onder de video.

Er staan op dit moment nergens méér nieuwbouwhuizen te koop in de provincie dan in Hoorn. Dat stelt makelaar Kuijs Reinder Kakes in een kwartaalrapportage. Hoewel er zo veel woningen te koop staan, blijft de regio te maken houden met een flink woningtekort. Twee op de vijf aangeboden huizen die in Hoorn te koop staan, zijn nieuwbouwhuizen. Dit laat zien dat er meer woningen op de Hoornse markt komen en dat er een verbetering plaatsvindt. Het aanbod lijkt hier namelijk mee te groeien. Bijna 10.000 mensen zoeken momenteel een huis in de gemeente en in totaal worden er sinds 1 oktober maar 279 woningen te koop aangeboden.

Woensdag
Op de plek van de voormalige V&D-dependance aan de Nieuwe Noord werd deze week archeologisch bodemonderzoek gedaan. Tijdens dit onderzoek en de bijbehorende opgravingen zijn al verschillende bijzondere vondsten gedaan. Tijdens de opgravingen zijn muren, kelders en vloeren van verschillende gebouwen gevonden. De opgravingen gaan nog even verder, omdat wordt verwacht dat er nog meer bijzondere dingen worden gevonden.

Tegen een 54-jarige man uit Hoorn werd een celstraf geëist van 28 maanden, waarvan tien voorwaardelijk. Hij wordt ervan verdacht een 17-jarig meisje te hebben verwond bij een uit de hand gelopen SM-sessie. De eis is lager dan normaal, omdat de verdachte drie jaar moest wachten op behandeling van zijn zaak. En dat is moeilijk te verkroppen voor het slachtoffer, dat ook nog steeds het gevoel heeft dat ze zelf schuldig is aan wat er is gebeurd.

Donderdag
Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) financiert een proefproject waarbij een apotheker tot eind december huisbezoeken brengt, om het medicijngebruik van patiënten te controleren. “Daarmee kunnen ernstige medische fouten worden voorkomen en kunnen de zorgkosten worden verlaagd”, aldus het ZZWW. Uit een enquête die het ZZWW heeft uitgevoerd onder hun patiënten, kwam naar voren dat er behoefte is aan de huisbezoeken. Het project wordt op 1 januari afgerond en dan wordt gekeken of het ZZWW zich inderdaad verder gaat inzetten om meer apothekers huisbezoeken te laten plannen in West-Friesland.

Het huisvesten van arbeidsmigranten is een groot probleem in Noord-Holland Noord. Bestuurders van land en tuinbouworganisaties pleitten in een brandbrief aan de 17 gemeenten voor meer maatwerk. Agrariërs willen hen graag onderdak bieden bij hun bedrijven, maar dat valt vaak niet mee. Om huisvesting op eigen terrein te organiseren, moeten ze aan regels voldoen en vergunningen aanvragen. “Meer maatwerk is volgens ons de oplossing”, aldus Peter Raven van Greenport.

Meer over de huisvestingsproblemen voor arbeidsmigranten vind je hieronder. De tekst gaat verder onder de video.

De 61-jarige beeldhouwer en natuurfanaticus Aart Prins wil de daad bij het woord voegen en starten met het initiatief voor een ‘voedselbos’ in Hoorn. Met het bos hoopt hij de mensen uit Hoorn gezonde groenten te bieden en de problemen rondom stikstof en landbouwgif een beetje te verzachten en te verminderen. De Horinees kwam op het idee voor een voedselbos nadat hij het ook op andere plekken in Nederland zag.

De gemeente Stede Broec kampt al langere tijd met financiële problemen. Daarom werd donderdagavond tijdens de gemeenteraad besloten om de onroerendezaakbelasting (ozb) met 30 procent te verhogen. Ieder huishouden in Stede Broec gaat door de stijging van de ozb 30 tot 35 euro meer betalen per jaar. De komende drie jaar moet Stede Broec 6,7 miljoen euro bezuinigen.

Vrijdag
De politie had een 25-jarige man uit Bovenkarspel aangehouden op verdenking van oplichting met zogeheten babbeltrucs. Naast de man werd nog een 24-jarige vrouw uit Nieuwegein gepakt. “Daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, zegt rechercheur Cock Jansen. De twee verdachten blijven voorlopig vastzitten. “Door het onder meer opvragen van beelden van verschillende pintransacties en intensief onderzoek met verschillende afdelingen binnen de organisatie hebben we de twee verdachten kunnen aanhouden”, vertelt de rechercheur.

Volkssterrenwacht Orion uit Bovenkarspel komt binnenkort met twee unieke bordspellen. Aanleiding is het 50-jarig jubileum van de eerste man op de maan. “We zijn er maanden mee bezig geweest”, vertelde voorzitter Theo Mulder. De spellen hebben betrekking op ruimtevaart en astronomie en worden wereldwijd uitgedeeld. “De eerste tien worden op 23 november overhandigd aan leden en particulieren die het spel al hebben besteld.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844