Besluit over vernieuwing Westfries Museum uitgesteld

15 juni 2021 20:29

De gemeenteraad van Hoorn heeft het besluit over de vernieuwing van het Westfries Museum uitgesteld. Mede door een langdurige technische storing, maar ook door voorstellen van partijen, werd verwacht dat er onvoldoende tijd zou zijn om tot een goed besluit te komen. 

Anderhalf uur lag de vergadering stil door een storing met de livestream. En eenmaal aanbeland bij het agendapunt over het museum stelde burgemeester Jan Nieuwenburg voor het besluit uit te stellen. Ook omdat er al twee voorstellen lagen van het CDA en Fractie Tonnaer.

Renovatie hard nodig

Eigenlijk zou vanavond gekozen worden uit één van de vier scenario’s voor het renoveren van het museum aan de Roode Steen en het uitbreiden naar het naastgelegen gebouw. Een miljoeneninvestering: het gaat om onder meer funderingsherstel, verduurzamen en nieuwe klimaatinstallaties. 

“Leuk is anders, want het loopt al even”, zei verantwoordelijk wethouder Samir Bashara. “Maar het is wel verstandig om het zo te behandelen dat er ook een besluit volgt. En als ik zo zie, betwijfel ik of dat zou lukken.” 

Museum benadrukt het maken van haast

Directeur van het Westfries Museum, Ad Geerdink, reageert begripvol. “Ons geduld wordt behoorlijk op de proef gesteld. Maar zorgvuldigheid is wenselijk en begrijpelijk, het is in het belang van het museum én Hoorn als stad dat de juiste beslissing wordt genomen.” Toch benadrukt hij dat er niet te lang gewacht kan worden, omdat dan een subsidie van 2,1 miljoen euro verloren gaat. “Tel daarbij op dat de druk op de bouwwereld oploopt vanwege de toenemende vraag: ook dat maakt het nemen van een beslissing steeds urgenter.”

Dat was ook de boodschap van wethouder Samir Bashara aan de raad. “We moet er op zo’n kort mogelijke termijn vervolg aan geven”, aldus de wethouder. “Dit moet uiterlijk direct na de zomer behandeld worden, of eerder indien mogelijk. Dan zullen er geen onoverkomelijke problemen ontstaan.”

Een meerderheid van de raad ging uiteindelijk akkoord met het uitstellen van het besluit. Een nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bepaald. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405