Besmettingen dalen: eerste Noord-Hollandse regio’s naar lager risiconiveau

27 mei 2021 15:35

Voor twee Noord-Hollandse regio’s geldt er vanaf vandaag een andere coronarisiconiveau. Zaanstreek-Waterland en de Gooi en Vechtstreek gaan als eersten van het land van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’ op het coronadashboard van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM). Die regio’s hebben afgelopen week een laag genoeg aantal besmettingen en ziekenhuisopnames geregistreerd.

Daarmee zijn de Noord-Hollandse regio’s de eerste twee in Nederland die op een lager risiconiveau gesteld worden. In Zaanstreek-Waterland zijn tussen 20 en 26 mei 114 besmettingen per 100.000 besmettingen geregistreerd. In de Gooi en Vechtstreek zijn dat 95 besmettingen. 

Dat de twee regio’s nu naar een lager risiconiveau gaan, maakt voor de coronamaatregelen nog geen verschil. De huidige coronamaatregelen gelden momenteel voor het hele land en dat verandert nog niet. Als de situatie het later toestaat, bestaat de kans dat er wel weer per regio verschillende maatregelen kunnen gaan gelden. Zo was er vorig jaar zomer, aan de hand van de besmettingscijfers, in de ene regio meer mogelijk dan de andere regio. Zo waren er bijvoorbeeld verschillen in het maximale aantal gasten op een bruiloft. 

Noord-Holland Noord heeft minste besmettingen

Noord-Holland Noord is de regio met het laagste aantal besmettingen per 100.000 inwoners, namelijk 84. Die regio blijft echter staan op ‘zeer ernstig’, vanwege het nog relatief hoge aantal ziekenhuisopnames. Daar zijn de afgelopen week dertig mensen per één miljoen inwoners opgenomen in het ziekenhuis. In Zaanstreek-Waterland zijn dat er 24, in de Gooi en Vechtstreek 19.

Aan het eind van 2020 en het begin van 2021 stond GGD Hollands Noorden juist aan kop als het ging om het aantal besmettingen. In de week van 22 december was het weekgemiddelde het hoogst: in één week werden toen 510 besmettingen per 100.000 inwoners geconstateerd. Dat komt neer op 3.400 besmettingen.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844