Bestuurder vlucht en laat zwaargewonde vriend achter na zwaar ongeluk in Midwoud

9 juli 2024 16:05
Bron: Inter Visual Studio

Tegen de nu 27-jarige G. de V. uit Nibbixwoud is een gevangenisstraf van 240 dagen en een rijverbod van 3 jaar geëist, waarvan één voorwaardelijk. Hij veroorzaakte begin 2021, onder invloed van drank en drugs, een zwaar verkeersongeval in Midwoud en nam vervolgens de benen. De bestuurder liet hierbij zijn zwaargewonde – toenmalige – beste vriend hulpeloos achter. “Ik heb levenslang, omdat ik naast je in de auto zat.” 

Aanrijding op de Tripkouw in Midwoud

Met een harde klap tegen een hek op de Tripkouw in Midwoud komt er op de ochtend van 15 januari 2021 een einde aan een dollemansrit. Nibbixwouder De V. en zijn vriend Vincent uit Midwoud waren de nacht ervoor bij een feestje in Zwaag geweest en hoewel De V. niet over een rijbewijs beschikt, rijdt hij onder invloed van drank en drugs in een auto van iemand anders naar huis.

In Midwoud komt de grijze Ford Fiesta rond 8.45 uur op hoge snelheid hard in botsing met een bestelbus. Na te zijn gespind, komt het voertuig met een grote klap tot stilstand tegen het hek dat grenst aan het voetbalveld. 

Schedelbreuk, hersenbloeding en botbreuken

De V. zou zich vervolgens geen enkel moment hebben bekommerd om het welzijn van zijn vriend – die zich zwaargewond op de bijrijdersstoel bevond. In plaats daarvan verlaat hij rennend de plaats van het ongeval, ondanks dat de bestuurder van de bestelbus hem sommeert te blijven. Twee uur later wordt hij thuis slapend aangetroffen door de politie. “Ik ben weggelopen uit schrik. Dat was stom, ik dacht niet na.”  

Na 3,5 jaar werd het verkeersongeval inhoudelijk besproken voor de rechtbank van Alkmaar. De verdachte erkende te hebben gereden en ontkende ook het vluchten na de klap niet. De gevolgen zijn vooral voor de medepassagier ingrijpend. Hij loopt bij het ongeluk een schedelbreuk, een hersenbloeding en verschillende botbreuken op. 

“Ik was in shock, wist niet wat ik moest doen. Ik dacht alleen maar: ‘Ik moet naar huis'”  

G. de V – liet zijn vriend hulpeloos achter na zwaar ongeluk

De rechtbank was verbaasd dat de Nibbixwouder na de botsing en de klap tegen het hek op geen enkel moment aandacht besteedde aan zijn vriend, die naast hem zat. “Hebt u niet één keer naast u gekeken?”, vroeg de voorzitter van de rechtbank zich af. “Eigenlijk niet eens”, antwoorde De V. “Ik was in shock, wist niet wat ik moest doen. Ik dacht alleen maar: ‘Ik moet naar huis’.”  

De officier van justitie las namens de bijrijder een ingrijpende slachtofferverklaring voor. “Het ongeluk heeft mijn leven op z’n kop gezet. Voor mij staat het leven stil, terwijl jij het lef had om grappen over het ongeluk te maken. Hoe haal je het in je hoofd om hier grappen te maken?”, klonk het op verwijtende toon. 

‘Niet met zoontje voetballen’

De bijrijder liep hersenletsel op en heeft last van chronische hoofdpijn. Hij kampt daarnaast met geheugenproblemen en kan slecht prikkels verdragen. “Ik kan niet meer werken en mijn vriendin is mantelverzorger geworden. Ik zal nooit met mijn pasgeboren zoontje kunnen voetballen of ravotten. Niets is nog onbezorgd. Dat neem ik je nog het meest kwalijk. De impact van dit ongeluk is zoveel groter dan alleen voor mijzelf. Ook mijn omgeving wordt erdoor beïnvloed. Geen enkele straf voor jou is wat mij betreft hoog genoeg. Ik heb levenslang, omdat ik naast je in de auto zat.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Zwaargewonde bij botsing tussen auto en bestelbus in Midwoud

De V. reageerde op de pijnlijke verklaring. “Ik snap dat het heel veel pijn doet. Ik had niet gehoopt dat hij in de kreukels zou liggen.” Van de vriendschap is niets meer over. “Ik heb er spijt van, maar kan het helaas niet terugdraaien”, jammerde De V. in Alkmaar, die na het ongeval alsnog zijn rijbewijs haalde.  

‘Geen dotje gas’

De officier verweet dat de verdachte zeer onvoorzichtig had gereden, zonder rijbewijs en onder invloed. En bovendien veel te hard. “Dit was geen dotje gas dat verkeerd uitpakte. De verkeersveiligheid moet worden beschermd.” Hij eiste 240 dagen celstraf en een rijontzegging van 3 jaar, waarvan één voorwaardelijk. 

De advocaat van de Nibbixwouder hoopte op enige coulance en wees op het feit dat de vriendin van de verdachte ernstig ziek is en dat hij inmiddels een eigen bedrijf heeft. “Een gevangenisstraf gaat hem veel meer kosten, dan dat het de maatschappij gaat opleveren.”

Over twee weken volgt de uitspraak.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844