Bewoners langs sloten verantwoordelijk voor onderhoud

8 oktober 2021 08:08
Sloten schouwen

De laatste dagen is er opvallend veel activiteit waar te nemen rondom de sloten in West-Friesland. 15 oktober gaat het Hoogheemraadschap de sloten namelijk schouwen.

“Het overgrote deel van de sloten moet worden onderhouden door de aanliggende eigenaar of bewoner,” vertelt Siem Jan Schenk van het Hoogheemraadschap. “Voor deze datum moeten zij de sloot hebben verschoond.” Het is belangrijk dat een sloot bij hevige regenval dit goed door kan laten om wateroverlast te vermijden. Ook is het voor de biodiversiteit van belang. “Het belangrijkste is dat hiervoor de kanten worden gemaaid en dat het kroos in de sloot eruit wordt gehaald.”

Ervaren schouwmeesters

Er zijn ruim 182.000 stukken oppervlaktewaterlichamen voor controle geïdentificeerd. Dit zal gebeuren door zogenaamde schouwmeesters. “Gelukkig hebben de schouwmeesters wel zoveel zicht op een gebied dat zij vrij snel kunnen controleren of de waterloop schoon is.”

In de toekomst zou het werk van de schouwmeesters er wel wat anders uit kunnen zien. “Zo gaan we experimenteren met het inzetten van satellietbeelden en drones,” aldus Siem Jan Schenk. Meer informatie over het schouwen van de sloten is te vinden op een speciaal hiervoor ingericht deel van de website van het Hoogheemraadschap.

Uitzending – 2 oktober 2021

15 oktober gaat het Hoogheemraadschap de sloten schouwen. Het overgrote deel van de sloten moet worden onderhouden door de aanliggende eigenaar of bewoner. Beluister het interview hierover met Siem Jan Schenk van het Hoogheemraadschap.

Bewoners langs sloten verantwoordelijk voor onderhoud

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405