Bewoners seniorencomplex in Enkhuizen versieren binnenplaats voor Jazzfestival

2 juni 2023 20:15
Bron: WEEFF / Ramon Besseling

De vlaggen in Enkhuizen hangen uit, tafels van de terrassen worden nog een extra keer schoongemaakt, en in de stad zijn podia klaargemaakt voor het Jazzfestival. Het feest dat vandaag begint leeft niet alleen in de binnenstad zelf, maar ook bij een seniorencomplex aan de Parklaan. Hier hebben bewoners de binnenplaats versierd met paraplu’s en posters van bijna vijftig jaar Jazzfestival.

In het wooncomplex in Enkhuizen zijn 24 appartementen, voor mensen van 55 jaar en ouder. Bewoonster Corrie Bouwman vertelt dat zij vorige week op een dag de binnenplaats inkwam, toen zij een van de paraplu’s zag hangen aan de galerij.

“Binnen een mum van tijd hadden de andere bewoners vanuit hun appartementen ook zo’n paraplu gepakt, en die er bij gehangen”, licht ze toe. Het zorgt naast de geel-oranje verf van de kozijnen en palen voor een nog vrolijker geheel.

Oude posters

Ook het bestuur van de Jazzvereniging in Enkhuizen is deze week langs geweest om een kijkje te nemen bij het complex. Zij waren zo enthousiast over de versieringen, zat ze binnen een uur allerlei vlaggen gebracht hebben, die ook zijn opgehangen. Verder kun je op de verschillende verdiepingen allerlei oude posters van eerdere jazzfestivals in Enkhuizen tegenkomen.

Deze zijn van medebewoner Jan de Jong. In zijn appartement heeft hij allerlei oude bordjes uit de stad, ansichtkaarten, vele foto’s en dus ook posters van het Jazzfestival verzameld.

“Ik heb zelf jarenlang in allerlei jazzbandjes gespeeld”, vertelt de 80-jarige Enkhuizer aan zijn keukentafel, met jazzmuziek zachtjes op de achtergrond. “En zo heb ik tien tot vijftien jaar op het Jazzfestival gespeeld. Vier van deze bands zijn terug te vinden op de Jazz Walk of Fame in Enkhuizen. Ook hadden we veel optredens in het buitenland. Helaas lukt het mij niet meer om zelf een instrument te spelen, maar ik ga iedere maand naar een optreden in het Peperhuis.”

Tekst gaat na de foto verder.

Bewoners versieren binnenplaats seniorencomplex voor Jazzfestival

Het jazzfestival leeft enorm in het seniorencomplex, vertellen beide bewoners aan de redactie. Zelfs bij de van oorsprong Brabantse Corrie, die inmiddels ongeveer veertig jaar in Enkhuizen woont. “Je wordt vanzelf fan als je hier komt wonen”, legt ze uit. “De stad Enkhuizen ademt jazz dit weekend, en morgen gaan we de stad in om het te vieren bij De Nieuwe Doelen.”

Volgens De Jong is het uniek dat een dergelijk festival al bijna vijftig jaar in Enkhuizen wordt gehouden. “Vroeger had je hier twaalf, dertien grote orkesten lopen door de binnenstad. Dat is nu een stuk minder geworden, al blijft het Jazzfestival erg groots. Ook hebben we een van de grootste jazzclubs van Nederland in de stad.”

Naast een groot feest in de stad hopen de bewoners van het seniorencomplex op mooi weer komend weekend. “Want anders regenen we allemaal nat buiten. We laten die paraplu’s nog even hangen”, sluit Bouwman af met een lach.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405