Bewoners wachten al twee jaar op duidelijkheid over warmtenet Kersenboogerd

16 november 2021 13:36
Buurtwarmte Hoorn

In 2022 wordt gestart met de aanleg van een warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd. “In december 2019 heeft de Hoornse gemeenteraad hier groen licht voor gegeven. Daarna is een grote stilte gevallen,’ laat Tim Zaal weten. “Afgelopen zomer was er opeens een bouwaanvraag voor een tijdelijke warmtecentrale in een park vlakbij de wijk. Dit heeft tot onvrede geleid omdat de bewoners hier niet over zijn ingelicht. Ze weten ook nog helemaal niet wat het betekent voor hun huizen. Of het een huurverhoging inhoudt is bijvoorbeeld nog onbekend.”

De vragen aan de gemeente zijn vooralsnog onbeantwoord gebleven volgens Tim Zaal. Morgenavond vindt eindelijk een eerste online informatieavond plaats. “Ik ben benieuwd wat ze zullen vertellen. Het is schandalig dat al twee jaar lang niet bekend is wat het financieel en voor je huis gaat betekenen.”

Burgerinitiatief Buurtwarmte Hoorn

Inmiddels is het burgerinitiatief Buurtwarmte Hoorn opgericht waarop veel klachten binnenkomen over de gang van zaken. Een overzicht hiervan is op verzoek van de gemeente inmiddels doorgespeeld. “De gemeente weet niet wat er speelt in de wijk. Nou, de mensen zijn pisboos. Als je zo’n transitie wilt doen moet je bewoners laten participeren. Nu ontstaat er een soort monopolie zonder keuze. Dat geeft een heel ongemakkelijk gevoel.”

70% moet ja zeggen

Om de transitie te laten slagen moet 70% van de bewoners ja zeggen tegen de plannen. “In sommige gemeenten zijn dit soort plannen al afgeblazen. Onder andere in Purmerend is het een enorme rel geweest omdat de kosten voor de bewoners veel hoger uitvielen.” weet Tim Zaal. “Ik hoop in ieder geval dat de gemeente op de informatieavonden gaat vertellen wat ze gaan doen, hoe ze het gaan doen en wat het betekent voor de portemonnee.”

Morgenavond en donderdagavond vinden er twee online informatieavonden plaats. Gevolgd door een fysieke bijeenkomst op maandag 22 november.

Uitzending – 13 november 2021

December 2019 heeft de Hoornse gemeenteraad groen licht gegeven voor de aanleg van een warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd. Daarna is een grote stilte gevallen. Beluister het interview met Tim Zaal.

Bewoners wachten al twee jaar op duidelijkheid over warmtenet Kersenboogerd

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405