Bewoners Westerstraat worden gek van vrachtverkeer door omleiding A.C. de Graafweg

27 februari 2023 06:07

Sinds de werkzaamheden aan de A.C. de Graafweg zijn gestart en omleidingsroutes zijn ingesteld is het ‘een komen en gaan’ van vrachtwagens op de Westerstraat in Sijbekarspel. Dat zegt buurtbewoner Henk Messchendorp, die zich met zijn buren al jaren hard maakt om veiligheid van de weg te verbeteren. Hij verbaast zich over hoe de provincie tegen de genomen verkeersmaatregelen aankijkt. “Ik vraag me af waarop ze dat hebben gebaseerd”, vertelt hij. “Het zorgt bij ons voor veel onveilige situaties.”

Vanaf 6 maart tijdelijk verbod vrachtwagens Westerstraat, Tramweg en Wadway

De provincie Noord-Holland maakte vorige week bekend dat zij positief terugkijken op de genomen maatregelen voor de omleidingsroutes van de A.C. de Graafweg. Om bestuurders te waarschuwen voor fietsers zijn spandoeken opgehangen. Ook werden er extra matrixborden geplaatst om automobilisten bewuster te maken van hun snelheid op de omleidingsroutes.

Naast deze maatregelen wordt gekeken of het mogelijk is om het vrachtverkeer, dat nu gebruik maakt van de omleiding in de West-Friese gemeentes, verder terug te dringen. De Provincie onderzoekt samen met Opmeer en Medemblik of het mogelijk om is een vrachtwagenverbod in te stellen. Bestemmingsverkeer zou dan nog wel van de wegen gebruik kunnen maken.

Verouderde weg

Henk Messchendorp en buurtbewoners van de Westerstraat in Sijbekarspel zijn al jaren bezig om de weg op te laten knappen. Eerst werd dit via de provincie gedaan, maar nu zij de verantwoordelijkheid over wegen doorgeschoven heeft naar de gemeenten zijn ze met de gemeente Medemblik in gesprek.

De vrachtwagens die nu vanwege de werkzaamheden aan de A.C. de Graafweg omgeleid worden via de Westerstraat zorgen voor schade en overlast, zegt Messchendorp.

“De straat voldoet niet meer aan de eisen. Op verschillende plekken is het de laatste jaren verbreed, waardoor sommige huizen een meter van de weg af staan, of zelfs letterlijk tegen de weg. Ook is er geen belijning en ontbreken er fietspaden. Al het vrachtverkeer dat nu over de weg rijdt, zorgt voor veel onveilige situaties”, vertelt hij.

Enkele bermen zijn vanwege de krapte van de straat kapotgereden en de eerste schade bij een boerderij aan de weg is al gemeld. Een eerdere poging om borden langs de berm te plaatsen om deze te beschermen heeft niet geholpen, meldt de bewoner van Sijbekarspel.

Vijftien bedrijven aangesproken

Messchendorp vertelt aan de redactie van WEEFF/NH Nieuws dat hij bedrijven in de buurt meerdere keren gevraagd heeft om hun vrachtverkeer over een andere route te laten rijden. “Dag en nacht rijden hier talloze grote vrachtwagens langs. En ook de busjes komen hier af en aan gereden. Dit zorgt voor een heel onveilig gevoel op en langs de weg.”

“In de afgelopen week heb ik zeker vijftien bedrijven gebeld en gesproken”, licht hij verder toe. “Heel veel lieten mij weten dat ze iets aan deze vervelende situatie zouden doen, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Ik neem het de bedrijven dan ook kwalijk.”

Verkeerd aangepakt

Volgens Messchendorp heeft de ook Provincie de omleidingssituatie vanwege werkzaamheden aan de A.C. de Graafweg verkeerd aangepakt. Omdat dit niet goed wordt aangegeven op de A7 weten veel mensen buiten de regio niet welke route ze het beste kunnen nemen, vindt de Sijbekarspeler. “Er zijn te weinig borden op de snelweg die het aangeven. Dat zou je moeten doen bij Hoorn, Medemblik en het Verlaat.”

Ook hadden er volgens hem van tevoren twee omleidingsroutes ingesteld moeten worden: één voor personenauto’s en één voor vrachtverkeer. “Dat had qua duidelijkheid een hoop gescheeld”, zegt hij. “Toen de ingenieur destijds de plannen toelichtte, hebben wij als buurtbewoners direct bezwaar gemaakt. Ze zeiden toen dat het wel mee zou vallen, maar dat is absoluut niet het geval.”

Nieuwe maatregel afwachten

Naar aanleiding van het besluit van de provincie wacht Messchendorp af of het vrachtwagenverbod effect zal hebben. “Ik heb goede hoop dat het uitgevoerd kan worden en dat we daarna nog een paar weken rust hebben”, zegt hij daarover. “Als het goed is moet daar deze week of komende week een bericht over komen.”

Messchendorp spreekt daarnaast de verwachting uit dat dit verbod ook gaat gelden voor de volgende keren dat er omleidingsroutes ingesteld moeten worden vanwege werkzaamheden aan de A.C. de Graafweg.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405