Bezwaarmakers nieuwbouwproject Zwaag in het gelijk gesteld

6 september 2022 09:01
Rozenbuurt, Zwaag

Er moet een aanpassing komen op het bestemmingsplan voor het nieuwbouwproject Rozenbuurt in Zwaag. Dit heeft de Raad van State bepaald naar aanleiding van bezwaren van omwonenden. De locatie van de calamiteitenroute is niet verworpen. Wel moet er opnieuw naar de bouwhoogte binnen het project gekeken worden.

“Een aantal fracties heeft gevraagd om ook andere punten van het plan nu te herzien”, vertelt Juno Kampstra. “Alle oppositiepartijen reageren, maar de huidige coalitiepartijen vinden wat projectontwikkelaar Scholtens heeft getekend, de waarheid. Terwijl ze op papier bomen drie meter hebben verplaatst. Als ik bij het landschapsarchitectenbureau aangeef dat het niet klopt met Google Maps, wordt er gezegd dat daar niet naar hoeft te worden gekeken omdat de data door de opdrachtgever is verstrekt. Volgens deze opvatting wordt er naar waarheid getekend ook als het niet de waarheid is. Ze hoeven het namelijk niet te controleren. Maar je krijgt zo een calamiteitenroute van maximaal een meter breed en dat gaat gewoon worden afgekeurd.”

Chris de Meij van Liberaal Hoorn, een van de oppositiepartijen, heeft Kampstra geadviseerd een second opinion aan te vragen. Kampstra vindt het jammer dat de coalitiepartijen niet de moeite nemen ook te reageren. “Het laat zien waar ze de komende vier jaar voor staan. De fractie Eenhoorn is wel komen kijken, maar heeft aangegeven niet veel actie op dit onderwerp te zullen ondernemen. Fractie Tonnaer en Liberaal Hoorn hebben nu een brief geschreven over dit onderwerp aan het college.”

Kampstra heeft in een telefoontje van de burgemeester te horen gekregen ambtenaren en het college te veel lastig te vallen met zijn bezwaren en het verzoek ontvangen om hiermee te stoppen, anders zouden er gemeentelijke diensten worden ontnomen. Een verzoek tot een overzicht van contactmomenten en klachten die tot deze waarschuwing zouden hebben geleid, is niet verstrekt. Wel werd het agressieprotocol gestuurd. “Maar om nu te zeggen dat ik een wethouder of ambtenaar over een balie heb getrokken of de huid vol gescholden. Op de radio heb ik ook niemand uitgescholden.”

Meer groen

Argumenten om vast te houden aan de huidige locatie van de calamiteitenroute is het behoud van meer groen, laat Juno Kampstra weten. “Ook zou het veiliger zijn. En de Welstandscommissie vindt het uitzicht op de brug zo mooi. Het uitzicht op de Kerktoren en de monumentale bomen en het wandeldijkje wordt hierin niet meegenomen.” Argumenten dat de hulpdiensten door deze locatie sneller aanwezig kunnen zijn lijken dus te ontbreken. “Het wandeldijkje wordt overigens ook een fietspad volgens het shared space principe. Een goed fietspad komt er dus niet eens. Als voetganger moet je gewoon oppassen dat je niet omver wordt gereden door een (elektrische) fietser. Wie als fietser de haakse hoek niet goed neemt, rijdt daarbij regelrecht de sloot in.”

Hoe het traject precies gaat lopen nu het bestemmingsplan moet worden aangepast, heeft Kampstra nog geen duidelijk beeld van. “Ik geloof dat ze twaalf weken de tijd hebben om hun veranderingen aan te brengen.” Hij houdt hier verder contact over met Liberaal Hoorn en Fractie Tonnaer. “Ook loopt er nog een WOO verzoek om te controleren of wel is nagedacht over wat gezegd wordt door de coalitie. En ik heb bij de Omgevingsdienst een klacht ingediend. Er moet een Bomen Effect Analyse komen. En als dat niet wordt gedaan wil ik dat ze gaan handhaven waardoor er niet gegraven wordt op de locatie. Ook zal ik de aannemer aanspreken dat hij strafbaar bezig is op het moment dat hij gaat graven onder de boomkronen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405