Bezwaren ministerie tegen ontwikkeling Enkhuizerzand grotendeels weggenomen

6 januari 2020 16:48
Bron: Weeff / Peter Goedhart

ENKHUIZEN – Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is tevreden over het grootste deel van het aangepaste bestemmingsplan voor de ontwikkeling van het Enkhuizerzand. Dat schrijft minister van Engelshoven in een brief aan de gemeente, die in het bezit is van NH Nieuws.

Enkhuizerzand Stock

Het ministerie had een zienswijze ingediend toen er nog plannen waren om in het IJsselmeer te gaan bouwen, vlak naast het Zuiderzeemuseum. Iets dat ten koste zou gaan van de museale beleving, waardoor de Rijkscollectie zou worden geschaad.

Maar nadat de gemeente oktober vorig jaar de plannen aanpaste, waaruit bleek dat niet meer zou worden gebouwd in het water, is dat bezwaar van tafel – zo schrijft de minister in de brief. “Van verstoring van de zichtlijnen en beleving is op deze manier geen sprake meer. Ik kan mij dan ook vinden in uw beantwoording van dit onderdeel van mijn zienswijze.” 

‘Wees trots op Enkhuizer cultuurhistorische waarden’ 

Toch heeft Van Engelshoven ook kritiek op het bestemmingsplan. Met name als het gaat om cultuurhistorie. “De gemeente Enkhuizen mag trots zijn op alle cultuurhistorische waarden
in haar gemeente. Daarom trof uw mijn conclusie in de toelichting dat het aspect
cultuurhistorie geen belemmering vormt voor het voorgenomen plan: cultuurhistorische waarden kunnen immers als dragers van onze identiteit juist een verrijking betekenen bij transformaties in onze leefomgeving.”

Daarom roept de minister de gemeente nog wel op om dat te verankeren in het bestemmingsplan. “Ik hoop uw gemeente alsnog aan te zetten meer proactief om te gaan met erfgoed en de cultuurhistorische waarden en waar nodig deze, zoals bijvoorbeeld
waardevolle gebieden of zichtlijnen, van een passende regeling in het bestemmingsplan te voorzien.” 

Dat betekent niet dat de gemeente nu aan de slag kan. Want nog steeds ligt er een reactieve aanwijzing van de provincie, die niet blij is met hoe de plannen voor het vakantiepark eruit zien. De gemeente moet nog besluit of ze in beroep gaan, of dat de plannen worden aangepast.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844