Bianca hengelt nepgranaat naar boven tijdens schoonmaken gracht Kersenboogerd

18 april 2023 17:16
Bron: Bianca Zwezereijn

De Kersenboogerd stond gistermiddag kortstondig op stelten, nadat zwerfafvalraper Bianca Zwezereijn een granaat uit de gracht voor haar huis naar boven hengelt. De tweede deze maand. “Hij voelde te licht om echt te zijn, dus echt schrikken deed ik nu niet meer.”

Het is voor Bianca Zwezereijn vrijwel dagelijkse kost: zwerfafval opruimen en grachten uitbaggeren rondom haar woning in de Kersenboogerd in Hoorn. “Ik was aan het opruimen, ijzer uit de sloot halen”, vertelt ze. 

In de wetenschap dat de opgeviste granaat nep is, belt ze het algemene nummer van de politie. “Ik had wel 112 moeten bellen, werd mij gezegd. Er kwamen direct vier politieauto’s. Die hebben uit voorzorg de straat afgezet. Ze wisten natuurlijk niet zeker of het een echte of een ‘neppert’ was.”

Tweede granaat

Het is volgens haar al de tweede granaat die in de gracht gevonden is deze maand. Op 8 april werd er al eentje door een jongetje eruit gevist. “Ik hielp hem omdat hij het niet van zijn hengel kreeg. Daar was ik toevallig ook bij, dus schrikken deed ik nu niet echt. Aan het gewicht kon ik voelen dat het geen echte was. Die ander had ik al gezien dus ik had zoiets van: ik haal hem eraf en leg hem weg.”

Ook de politie heeft al snel door dat er geen groots alarm geslagen hoeft te worden. De nepgranaat is in principe niet gevaarlijk. Het wordt weleens gebruikt om een overval mee te plegen en dus te dreigen, zo wordt er haar verteld. “Het is zo’n ding wat je voor een tientje op internet koopt. Het knalt wel uit elkaar en er komt een rookwolk uit, maar het heeft niks met vroeger of de oorlog te maken.”

Inwoonster Bianca Zwezereijn baggert zelf grachten Kersenboogerd

Al met al duurde de stampij een half uurtje. En dus ging ze daarna, alsof er niets was gebeurd, weer verder met schoonmaken. “Dit houdt mij niet tegen”, zegt ze lachend. Met twee boodschappentassen en een emmer vol, keerde ze uiteindelijk weer veilig en wel huiswaarts.

EOD doet onderzoek

De politie bevestigt aan NH/WEEFF dat er gisteren om 14.40 uur melding gemaakt werd van een gevonden granaat in Hoorn. De politie is naar de plaats van de melding gereden en heeft de straat ongeveer een half uur afgezet. De granaat is in beslag genomen en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) doet momenteel onderzoek. De politie kan op dit moment niet bevestigen om wat voor granaat het gaat.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405