Bibliotheek biedt hulp in oerwoud van digitale loketten

6 september 2021 08:45

Vandaag start de Week van Lezen en Schrijven. De Westfriese Bibliotheken grijpen de themaweek aan om de aandacht te vestigen op de hulp die zij kunnen bieden in het oerwoud van digitale loketten.

“Steeds vaker moeten dingen met de overheid digitaal geregeld worden,” vertelt Karla Seggelink,”Zoals belastingen, werk en uitkeringen, maar ook het aanvragen of verlengen van je rijbewijs. Vroeger had je hier fysieke loketten voor. Maar die zijn er niet meer. En behoorlijk wat mensen lopen hierop vast.”

Vrijwilligers met engelengeduld

Bibliotheek medewerkers hebben een extra training gevolgd om hulp hierin te kunnen bieden. “Wat we natuurlijk proberen is mensen leren het zelf te kunnen,” legt Karla uit. Onder meer via een aantal cursussen die deze week worden aangeboden.

“Cursussen die je vaardiger maken met de computer. Facebooken kunnen we allemaal, maar een zorgverzekering afsluiten is een ander verhaal.” De cursussen Klik & Tik en Doe Mee Met Je Digi-D helpen de benodigde vaardigheden hiervoor te ontwikkelen. Gegeven door vrijwilligers met engelengeduld:”Je mag honderd keer dezelfde fout maken. Dat maakt ze niets uit.”

Taalmaatjes

Ook de 1 op 9 volwassenen in West-Friesland die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen deze week extra terecht in de bibliotheek. “Dat zijn geen mensen die thuis zitten te verpieteren. Dat zijn mensen die werken.” Naast cursussen is er voor hen 1-op-1 begeleiding in de vorm van taalmaatjes beschikbaar. Om deze groep te bereiken is er een samenwerking opgezet met WerkSaam en het ROC.

Voorlezen vanuit de pubquiz

Voor de allerjongsten is er deze week de voorstelling BiebLaLa. “De voorstelling laat onder meer zien dat je door te zingen je baby of dreumes al veel kan leren,” aldus Karla Seggelink. “Ook gaan we met de bakfiets op pad om voor te lezen aan kinderen.” Echte taalpuristen kunnen zich aanmelden voor de Taalpubquiz die in samenwerking met dorpshuis De Schalm in Westwoud wordt georganiseerd.

Een volledig overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op westfriesebibliotheken.nl/weeklezenschrijven.

Uitzending – 4 september 2021

Vandaag start de Week van Lezen en Schrijven. In dit interview vertelt Karla Seggelink wat de Westfriese Bibliotheken in deze week allemaal aanbieden.

Bibliotheken biedt hulp in oerwoud van digitale loketten

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405