Bijna 200 valpartijen na gladheid in Hoorn: “Dit kan geen toeval zijn”

23 februari 2022 16:00
Bron: Rijkswaterstaat

Het is alweer een tijdje geleden dat er in de gemeente Hoorn een heuse ‘breukenfestival’ plaatsvond, maar het voorval houdt de gemoederen nog altijd bezig. Vanwege de vele valpartijen is Letselservice uit Middenmeer een schadedossier begonnen. Tot nu hebben 23 mensen zich gemeld met letselschade en 19 met materiële schade. “De mailtjes stromen nog binnen.”

Strooiwagen/gladheidsbestrijding Rijkswaterstaat

“Maar die piek is wel wat gaan liggen”, aldus Eva Kooijman, letselschadejurist bij Letselservice in Middenmeer. “We hebben al dertien zaken ingediend bij de gemeente Hoorn.”

Een paar dagen na de ‘breukenfestival’ plaatst ze via sociale media een oproep aan gedupeerden om zich te melden. Daar werd flink gehoor aangegeven: bij Letselservice hebben zich afgelopen week tientallen mensen gemeld.

Elke gedupeerde wordt individueel behandeld. “Het wordt geen bulkdossier”, zegt ze. De kans dat de gemeente Hoorn juridisch aansprakelijk is, is volgens Kooijman groot. “Gemeenten en wegbeheerders hebben wel degelijk een inspanningsverplichting op het moment dat het KNMI al vroeg in de nacht code geel afgeeft. Buurgemeenten begonnen toen wél met strooien, en Hoorn had dat ook preventief moeten doen.”

Wat deden de andere gemeenten?

Want de provincie Noord-Holland krijgt rond 21.00 uur een melding binnen, waarin staat dat het weer helderder zou worden. Drie kwartier later rijden de eerste strooiwagens uit. Ook buurgemeenten Koggenland en Drechterland rukken dan uit om te gaan strooien. 

“Wij hebben vroeg in de ochtend gestrooid”, aldus een woordvoerder aan NH. “Er is telefonisch contact geweest met de coördinator van het weerbureau DTN/Meteogroup. Die gaf aan dat het mogelijk glad ging worden en dat het raadzaam was om te gaan strooien.”

In Drechterland begonnen de strooiwagens – net als bij de provincie – op 9 januari met strooien. “Er is om 22.32 uur gestart met de strooiroutes”, zegt een woordvoerder.

Bij twijfel altijd strooien

Ook Robert-Jan van den Berg, docent en cursusleider van de opleiding Coördinator Gladheidsbestrijding van CROW, vindt dat de gemeente Hoorn anders had moet reageren. “Bij twijfel moet er altijd gestrooid worden op wegen en paden”, zegt hij. “Daarbij moeten ze niet alleen afgaan op de sensoren die de temperatuur meten.” Hij pleit er dan ook voor – voor zover dit nog niet gedaan is – om gladheidsbestrijders voor de winterdienst te trainen.

‘Onverwachts glad’

Want op 10 januari meldt de gemeente Hoorn op sociale media dat het ‘onverwachts glad’ was geworden, en dat de strooiwagens waren uitgerukt. Er wordt dan ook met verbazing gereageerd, zo valt er op Facebook te lezen. “Rond 7.30 uur drie keer een schuiver gemaakt met mijn scooter. Er was niet gestrooid”, reageert er iemand. Een ander zegt: “Om 9.00 uur nog steeds geen strooiwagens gezien.”

Diezelfde dag gaat het goed mis, zo blijkt nu. Volgens Kooijman zijn er ongeveer 200 mensen die ochtend uitgegleden. “Veel ongevallen gebeurden op een van de strooiroutes”, zegt ze.

“Drie keer een schuiver gemaakt met mijn scooter. Er was niet gestrooid”

Slachtoffer van de gladheid

Onlangs verdedigde wethouder Simon Broersma zich in een commissievergadering, waar hij flink aan de tand werd gevoeld. Volgens hem werd de strooidienst verrast door het omgeslagen weer. 

“Rond 5.45 uur gaven onze twee sensoren op de Willemsweg en Strip een temperatuur van twee graden boven nul aan. Maar rond 7.00 uur gaven ze een temperatuur van anderhalve graad aan. Het was zeer diffuus”, zei hij. “De wolken waaide weg, het weer werd helderder en de temperatuur zakte toen tot onder de nul waardoor het glad werd. Het was een complete verrassing voor de strooidienst.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405