Bijna helft inwoners Noord-Holland Noord is te zwaar

17 juni 2024 06:25
Bron: ANP

Bijna de helft van de inwoners van Noord-Holland Noord is te zwaar. Vooral in Den Helder, Enkhuizen en Hollands Kroon is het percentage mensen met overgewicht hoog. Dat heeft volgens onderzoekers meerdere redenen, waarbij de niet al te beste economische positie van mensen in deze drie gemeenten leidend is.

Overgewicht is een groot probleem in Noord-Holland Noord

Iets minder dan de helft van de inwoners tussen de 18 en 65 jaar in Noord-Holland Noord is te zwaar, blijkt uit de laatste cijfers van GGD, RIVM en het CBS. Wat daarbij opvalt, is het aantal jonge mensen dat te veel kilo’s met zich meedraagt. Een rondgang langs diverse ziekenhuizen, diëtisten en zorgorganisaties in de regio bevestigt dit beeld.

Vooral Den Helder (58%), Enkhuizen (54%) en Hollands Kroon (54%) is het percentage mensen met overgewicht hoog. Maar niet overal lopen de cijfers op. In Heiloo, Bergen en Opmeer komt zwaarlijvigheid wat minder voor.

Den Helder is de enige gemeente in Noord-Holland Noord waar meer dan 20 procent obesitas (ernstig overgewicht) heeft. 

Kijk in de infographic hieronder hoe het in jouw gemeente zit met overgewicht (tekst gaat verder):

Hoe meet je obesitas?

Overgewicht of obesitas wordt gemeten aan de hand van de BMI (body mass index). Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht, bij een BMI van boven de 30 van obesitas.

Dat overgewicht juist in deze drie gemeenten veel voorkomt, kan diverse oorzaken hebben, stelt GGD Hollands Noorden. Voor een groot deel komt dat door de sociaal-economische positie waarin iemand verkeert. “Daar kunnen veel factoren in meespelen zoals inkomen en opleidingsniveau, maar ook de leefomgeving en het type werk dat mensen doen. En iemand die in armoede leeft, ervaart vaak veel meer stress.”

“En stress leidt vaker tot overgewicht en een ongezondere levensstijl waardoor mensen slechter gaan eten, en meer gaan roken of drinken”, aldus epidemioloog Mandy van den Brink, die hier onderzoek naar deed. Het leidt er ook toe dat er veel minder wordt bewogen. Er is simpelweg minder geld om lid te worden van een sportschool- of vereniging.

Een verklaring die overigens niet zomaar uit de lucht komt vallen. Den Helder is een van de armere gemeenten van Nederland. Ook Enkhuizen en Hollands Kroon liggen onder het landelijk gemiddelde. “En mensen die moeite hebben met rondkomen, bewegen ook vaak minder, bijvoorbeeld omdat een sportschool- of vereniging te duur is.”

Hoe reageren inwoners in Den Helder op het aantal mensen met overgewicht in hun eigen gemeente? Bekijk het in onderstaande reportage (tekst gaat verder onder de video): 

Te duur of te grote verleiding 

Ongezond eten is ook een oorzaak van overgewicht en obesitas. Veel inwoners in Noord-Holland Noord zeggen wel voor de gezonde optie te willen kiezen, maar dat niet te doen omdat het te duur is. Dat blijkt uit recent onderzoek van GGD Hollands Noorden. “Andere redenen zijn dat het lastig is om gezond te eten, er geen tijd voor hebben en dat we verslaafd zijn aan suiker. Daarbij is de verleiding om ongezond te eten veel te groot, kijk maar eens naar de inrichting van een supermarkt of de vele maaltijdbezorgers”, benadrukt Van den Brink.

Ze krijgt bijval van Sanne Westra, internist-endocrinoloog bij het Dijklander Ziekenhuis: “Het heeft heel erg te maken met wat ons in het dagelijks leven wordt aangeboden. Het overgrote deel van wat je in de supermarkten kan kopen valt niet binnen de Schijf van Vijf. Bewerkt voedsel bevat vaak te veel calorieën, en we zijn steeds minder actief door elektrische fietsen, zittende beroepen en een gebrek aan lichaamsbeweging.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844