Bijna kwart minder stembureaus in Stede Broec: “Dit is een groot gemis”

16 november 2023 15:00
Bron: NH Nieuws - Thomas Jak

Inwoners van gemeente Stede Broec moeten het dit jaar doen met bijna een kwart minder stembureaus ten opzichte van de verkiezingen in 2017. CDA Stede Broec vindt het een ‘slechte zaak’ en uit zijn zorgen. 

Stembureau stemmen stemhokje verkiezingen stock

In bijna elke Noord-Hollandse gemeente is het aantal stembureaus toegenomen ten opzichte van 2017. De grootste procentuele stijgers zijn Heemstede (+162 procent) en Koggenland (+75). Toch zijn er ook een aantal gemeenten in de provincie waar het aantal stembureaus is gedaald: Huizen (-8 procent) en Hoorn (-9). Maar nergens is de daling zo sterk als in Stede Broec (-23). Daar verdwijnen drie van de dertien stemlokalen ten opzichte van 2017.

Volgens de gemeente is het aantal stembureaus nu weer op hetzelfde niveau als in 2017. De drie verdwenen locaties zijn drie mobiele stembureaus, die volgens de gemeente al sinds de coronapandemie niet meer zijn ingezet. 

De daling is geen belemmering voor de stemmer, vindt de gemeente. “Bij elke verkiezing zorgen wij voor een zo’n goed mogelijke verdeling, spreiding en toegankelijkheid van de stembureaus in onze gemeente”, aldus een woordvoerder. 

Opkomst ook belangrijk

Om een voorbeeld te noemen: de mobiele stembureaus gingen langs woonzorglocaties, maar daarvoor in de plaats is een vast stemlokaal gekomen bij Omringlocatie Nicolaas in Lutjebroek. Ook zegt de gemeente te kijken naar opkomst, waardoor een populaire locatie als het Postkantoor in Bovenkarspel nu twee stemlokalen heeft. 

In de kaart hieronder kun je zien waar je in de gemeente Stede Broec nog wel kan stemmen.

Tekst gaat verder.

Jack Peerdemann vindt de daling van het aantal stembureaus in Stede Broec een slechte zaak. “Het is een groot gemis”, aldus het raadslid van CDA Stede Broec. “Ouderen moeten zeker in gelegenheid gesteld worden om te kunnen stemmen, maar zo wordt het ze veel moeilijker gemaakt.” Dat de mobiele stembureaus niet meer rijden, vindt Peerdemann dus geen goede ontwikkeling.

Het raadslid bedacht vorig jaar zelf iets om ouderen naar het stembureau te krijgen: hij speelde taxichauffeur. Hij weet nog niet zeker of hij dat dit jaar weer wil doen. Maar: “Als mensen me bellen om ze naar het stemlokaal te brengen, doe ik dat. Of ze nu op CDA stemmen of niet.”

Verantwoording

De data uit dit artikel zijn afkomstig uit onderzoek van de NOS en Regionale Omroepen (RPO). Er is gekozen om te vergelijken met de cijfers uit 2017 en niet die van 2021, vanwege de coronamaatregelen die toen van kracht waren. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844