Bijstandsondersteuning voor ZZP’ers in West-Friesland

26 maart 2020 10:34
Werksaam

De economische gevolgen van de maatregelen om het coronavirus te controleren worden steeds duidelijker. Gelukkig is de overheid zich hier bewust van en biedt bijstandsondersteuning aan bedrijven met personeel en aan ZZP’ers.

Bedrijven met personeel kunnen terecht bij het UWV. Ondernemers zonder personeel, de ZZP’ers, kunnen in West-Friesland terecht bij WerkSaam. Voor hen is er de tijdelijke ondersteuningsregeling voor zelfstandige ondernemers.

“De regeling treedt in werking vanaf 1 maart voor de duur van drie maanden.” Dit liet Marjolijn Dölle, directeur van WerkSaam gisteravond weten aan WEEFF Radio. Via de regeling kan de ZZP’er bijstandsondersteuning verkrijgen. Veel vragen hierover worden op de website beantwoordt.

In afwachting van een instructie van het Rijk

WerkSaam was nog in afwachting van een instructie van het Rijk in de vorm van een Algemene Maatregel Van Bestuur. Inmiddels kunnen ZZP’ers zich aanmelden voor de regeling via een formulier op de website.  Marjolijn Dölle verwacht dat dit vandaag rond komt.

Toetsing ZZP’ers voor bijstandsondersteuning

Normaal gesproken telt bij een bijstandsregeling ook het inkomen van de partner mee. Daar wordt nu niet naar gekeken. Wel wordt de uitkering gekort met de inkomsten die de ondernemer nog wel kan genereren. Afhankelijk van de gezinssituatie bedraagt de maximale bijstandsondersteuning 1.503 euro per maand.

De overheid heeft een moreel appel gedaan richting ondernemers om als je het niet echt nodig hebt geen bijstandsondersteuning aan te vragen. Met het oog daarop heeft Marjolijn Dölle nog een tip. “In de glastuinbouw werkt men veel met Oost-Europeanen die nu allemaal naar hun thuisland terug zijn. Dus hier zijn nu heel veel tijdelijke banen beschikbaar.”

1.615 telefoontjes met vragen van ZZP’ers over bijstandsondersteuning

De overheid maakte de noodregeling op 17 maart bekend. Sindsdien zijn er al 1.615 telefoontjes binnengekomen bij WerkSaam. De organisatie probeert iedere ondernemer binnen 24 uur terug te bellen. Tot nu toe is dit gelukt. WerkSaam stelt daarbij de vraag voor welke periode men nog kan rondkomen. De mensen die het meest dringend om middelen verlegen zitten worden daarbij als eerste geholpen.

Voorschot is mogelijk

WerkSaam verwacht met de regeling in maximaal vier weken tot betaling te kunnen overgaan. Als mensen echt geen geld meer hebben om eten te kopen, en die verhalen zijn er, kan er een voorschot verstrekt worden. Dit is nu al in een enkel geval gebeurd.

Uitzending – 25 maart 2020

Directeur WerkSaam Marjolijn Dölle over de tijdelijke bijstandsondersteuning voor ondernemers

3546

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844