Bijzondere flora op het Naviduct bij Enkhuizen: “Prachtig plaatje”

21 juni 2024 19:00
Bron: Eva Rijs

Het Naviduct in Enkhuizen lijkt op het eerste gezicht een doodnormaal aquaduct, maar niets is minder waar. Het is de enige plek in West-Friesland waar duinplanten groeien. Dit komt omdat er bij de bouw van het viaduct zand opgespoten is waardoor de grond anders is dan de kleigrond die we hier kennen. “Het is een bijzondere plek”, vindt Marco van der Lee, medewerker van IVN natuurrecreatie Westfriesland.

Het Naviduct is in 2002 aangelegd zodat er een doorgang voor boten over de weg mogelijk kon worden. Rondom het aquaduct is er daarna veel zandgrond aangelegd. “Onze regio bestaat voornamelijk uit kleigrond, daarom is het Naviduct zo bijzonder”, vertelt Van der Lee. Om het gebied wat mooier te maken zijn er toentertijd zaden ingezaaid die het goed doen in zilte en zanderige omstandigheden.

Welke planten er precies zijn ingezaaid en welke niet is niet meer te achterhalen. Wel zijn er ondertussen ook nieuwe soorten bijgekomen, die zich spontaan gegrondvest hebben. Volgens Van der Lee heeft dat verschillende oorzaken: “De zaden verplaatsen zich. Dat kan door de wind komen, maar het kan ook door mijn schoenzolen komen, waar ze onder zijn gaan zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Bron: Eva Rijs Foto: Marco van der Lee door het bloemenveld.

Kleurenpalet

Van der Lee komt regelmatig op het aquaduct om de plantjes te onderzoeken en er foto’s van te maken. “Prachtig gezicht”, zo noemt hij het Engels gras wat uit de grond schiet. Naast de paarse bloemetjes van het Engels gras is er ook Slangenkruid, Bijenorchis en Steenanjer te vinden. “Het is toch een schitterend kleurenpalet.” Omdat er bijzondere planten staan, komen er ook speciale insecten op af. Welke dat zijn weet Van der Lee niet: “Maar vlinders zijn er gek op!”.

Met enthousiasme laat hij tijdens de wandeling de vele verschillende bijzondere soorten zien. Het Engels gras, een roze bloemetje dat afkomstig is uit de bergen, staat meermaals op zijn foto’s. Ook de gele Rolklaver is populair bij Van der Lee. Wat zijn favoriete plant is om te fotograferen weet hij niet. “Ze zijn allemaal mooi.” Naast de kleurrijke bloemen zijn er ook kruiden te vinden, zoals Tijm. “Hier proef maar”, Van der Lee steekt zijn arm uit met daarin onbekende kruiden.

Tekst gaat verder onder de video.

Op zaterdag 13 juli om 13:00 is er een excursie met Van der Lee als gids. Het startpunt is bij de waterski vereniging die te bereiken is via de Sluisweg. Het thema van de excursie: Zandplanten op het Naviduct. “Het wordt een ontzettend leuke wandeling, misschien wel leuker als deze”, grapt Van der Lee terwijl hij zijn weg door het bloemenveld vervolgt.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844