‘Bizar jaar’ had voor Dirkjan en zijn ‘gouden’ Irene niet beter gekund

27 december 2022 08:30
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Heel veel mooier kon het jaar 2022 niet verlopen voor Dirkjan Mak. Hij zag zijn grote liefde Irene Schouten drie gouden Olympische medailles winnen, vond zichzelf als ‘de vriend van’ terug aan menig talkshowtafel én trad afgelopen zomer in het huwelijk met zijn Irene. “Het was een bizar jaar.”

2022: een jaar vol verhalen

Aan de hand van opmerkelijke verhalen blikken we met de West-Friese redactie terug op het jaar 2022. Wat viel er op en hoe is het nu met de hoofdrolspelers? Vandaag blikken we terug met Dirkjan Mak, de man van drievoudig Olympisch kampioen Irene Schouten.

Terwijl zijn kersverse vrouw Irene in het Canadese Calgary bijkomt van nog maar eens een zege in de wereldbeker, is Dirkjan al druk bezig. De timmerman is met zijn collega bezig met een uitbouw in Bangert Oosterpolder in Zwaag. Twee gescheiden werelden, op duizenden kilometers afstand van elkaar. Ze zijn het inmiddels wel gewend. 

Zo was het ook in februari, tijdens de Olympische Spelen in Peking. Noodgedwongen. De strenge coronamaatregelen voorkwamen de support van Mak in China. “Terwijl ik tijdens de vorige Spelen nog had gezegd: ‘De volgende keer ben ik er zeker bij’. Ik heb van alles geprobeerd, maar het lukte gewoon niet.”

Afgeschermd

Dus ook toen gescheiden werelden. Irene in Peking op jacht naar wereldfaam, Dirkjan in een volgepakt café in Wervershoof. Vlak voor de start van de Spelen ging hij nog met haar schaatsploeg mee op trainingskamp. Afgeschermd van de rest van de wereld, om zo het risico op een positieve coronatest te beperken. “Heel bijzonder om mee te maken. Je bent als het ware dan onderdeel van de ploeg.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Spanning tijdens de Olympische rit van Irene

Ook bijzonder waren de afstanden die in café Van Rooijen werden gevolgd, samen met veel vrienden en bekenden van Irene. Het werd een soort kermis, maar dan in februari. “Dat hebben we flink beleefd én gevierd.” Want te vieren viel er genoeg. Maar liefst drie keer was ‘zijn’ Irene de allerbeste. “Haar eerste gouden plak won ze op de 3 kilometer. Dan komt alle spanning en emotie eruit. Bij iedereen. Dat ging helemaal los. Fantastisch!”

Afgelopen woensdag stond hij naast Irene in pak op de rode loper, tijdens het Sportgala van de NOS. Stralend van trots, toen Irene werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Lekker timmeren

Humberto, Op1 en bij de NOS. Een soepele opsomming van de programma’s waar Dirkjan afgelopen jaar aanschoof als gast. Als ‘vriend van’ wilden de programma’s alles weten. Hoe beleefde hij de Spelen en was er nog contact geweest met Irene in het verre China? “Ik twijfelde eerst of ik dat wel wilde, met mijn hoofd op televisie. Maar ik heb het wel als mooi ervaren. Een toekomst in de showbusiness? Nee hoor, ik blijf lekker timmeren.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Dirkjan Mak met 'zijn' Irene

Na de riante medailleoogst volgde een huldiging in en een rondrit door Wervershoof. En maakte het duo zich op voor hún dag: het huwelijk. Dirkjan glimt. “We hebben een heel mooie dag gehad. Het afgelopen jaar is een rollercoaster geweest, een bizar jaar, met veel nieuwe en mooie ervaringen. Maar het huwelijk spande wel de kroon.”

Wat dat betreft kan 2023 alleen maar tegenvallen. Of toch niet? “We zijn bezig met het bouwen van een huis. Dat is weer een nieuwe stap voor ons, waar ook weer veel tijd in gaat zitten. Daarnaast is het in de bouw nog steeds druk en Irene gaat gewoon door met schaatsen, dus er is genoeg te doen.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405