‘Blauwe hap’ en geschiedenis: lezing over de belangrijke rol van treinen in de Tweede Wereldoorlog

16 februari 2023 13:12
Oorlogsmuseum Medemblik - Geallieerde Spoorwegen

Dat de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gebruik heeft gemaakt van het spoor, onder meer voor de deportatie, is algemeen bekend. Maar ook de geallieerden maakten veel gebruik van het spoor. “Zo zijn speciaal voor de bevrijding 100.000 treinen gebouwd om de oprukkende troepen te bevoorraden”, vertelt Hans Altena. Hij is vrijwilliger bij het Oorlogsmuseum Medemblik en houdt aanstaande vrijdag een lezing over dit onderwerp.

Soldaten die een jaar door Europa hebben gelopen naar Berlijn hadden in totaal zeven tot acht ton aan goederen nodig. “Achter elke vechtende soldaat stonden dan ook zeven logistieke mensen”, aldus Hans Altena. “Al in 1942 bedacht men dat alles in Europa wel kapot zou zijn. Zodoende is in Amerika een grote productie van treinen op gang gekomen die in Engeland in elkaar werden gezet.” Europa is dus niet alleen bevrijd met tanks en jeeps. “Er was ook een groot spoorwegapparaat van de geallieerden dat bijvoorbeeld elke dag 1 miljoen liter benzine naar het front bracht.”

Voorafgaand aan de lezing kunnen de bezoekers een blauwe hap nuttigen. “Dat is het eten van de bevrijder bestaande uit nasi. Dit wordt bereid op originele veldkeukens van de geallieerden”, vertelt Altena. “Het eten komt aan die naam omdat Indonesische mensen oneerbiedig blauwen werden genoemd en nasi komt natuurlijk uit de Indonesische keuken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405