Blauwtong maakt ook in West-Friesland slachtoffers

3 oktober 2023 12:15
Bron: Hermien Kemp

Op diverse plekken in West-Friesland zijn dieren besmet geraakt met blauwtong. Via sociale media wordt gewaarschuwd om de dieren goed in de gaten te houden en in te grijpen als zij symptomen van het virus vertonen. Niet alleen schapen zijn het slachtoffer, maar ook een koe en mogelijk ook andere herkauwers.

Schaap met blauwtongvirus

Volgens een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn er in West-Friesland besmettingen gevonden in Blokker, Hoorn, Oosterblokker, Schellinkhout, Spierdijk en Westwoud.

Blauwtong is een niet-besmettelijk virus dat voornamelijk voorkomt bij schapen. Maar ook andere herkauwers kunnen besmet worden met blauwtong. De ziekte wordt overgedragen door de zogeheten ‘knutten’, een muggensoort die ook ‘zandvliegjes’ of ‘mietsen’ genoemd worden. De vliegjes zijn één tot vier millimeter groot, en met het blote oog een stuk moeilijker te zien dan andere muggensoorten.

Geen goed beeld

Schapenhouder Nico Verduin uit Andijk vertelt dat hij nog geen goed beeld heeft van het aantal zieke dieren in West-Friesland. “Maar ik merk wel dat het langzaam begint op te komen. Vorige week vrijdag hadden wij het eerste geval. Toen had een jong schaap verschijnselen van blauwtong. Daarna is het gelukkig betrekkelijk rustig gebleven”, zegt hij.

Hij heeft een kudde van 900 schapen en neemt maatregelen om zijn dieren te beschermen. Zo worden ze ’s avonds naar binnen gehaald en waaien er in de stallen ventilatoren om de knutten te verjagen. “Mocht het hier bij blijven, dan hebben we alle dieren niet voor niets naar binnen gehaald. Maar je moet ook de ruimte hebben om dat te kunnen doen.”

Verduin zegt dat hij een spannende tijd tegemoet gaat. “We zitten een beetje met de billen bij elkaar. Als het een tijd rondwaart, wordt het heftiger. Het weer is daarbij een vervelende bijkomstigheid, aangezien de knutten goed kunnen gedijen bij deze warmte en luchtvochtigheid. Voor de dieren en het tegengaan van blauwtong mag het daarom wel een paar graden koeler worden. En straks in de winter mag het ook even vriezen, zodat de knutten doodgaan.”

Kinderboerderijen halen dieren naar binnen

Ook op kinderboerderij De Woid in Hoorn zijn dieren besmet geraakt met het virus. “Een schaap en een koe”, aldus beheerder Sandra van den Brink. “De koe heeft het overleefd, het schaap helaas niet.” Nadat de dieren symptomen vertoonden, werd de dierenarts gebeld. Die stelde vast dat de dieren besmet waren geraakt met blauwtong.

Om verdere besmettingen te voorkomen worden de dieren naar binnen gehaald. Dit geldt ook voor de dieren bij kinderboerderij De Waalrakkers in Hoorn en het hertenkamp bij het Julianapark. “We hebben alle dieren behandeld met insectenwerende middelen. We hopen dat het hier bij blijft”, vertelt Van den Brink.

Mogelijk ook alpaca’s besmet

Daarbij is blauwtong aangetroffen op Kitalpha Alpaca’s uit Schellinkhout. Het boerenbedrijf houdt voornamelijk alpaca’s, maar ook ‘drie verdwaalde schapen’ waarvan twee momenteel ziek zijn. “De buurman heeft ze gecontroleerd”, vertelt Bianca Vriend. “De schapen hebben hoge koorts, een dikke kop en kunnen nog maar moeilijk lopen. Het zijn symptomen die er op wijzen dat ze blauwtong hebben.”

Medicijnen helpen volgens haar maar weinig. “Ik denk dat mijn schapen het niet gaan redden”, denkt ze.

Maatregelen tegen blauwtong:

  • De dieren ’s nachts op stal zetten
  • Ventilatoren in de stallen laten draaien
  • De dieren niet in de buurt van stilstaand water laten komen waar de knutten op afkomen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844