Blauwtongvirus slaat ook toe bij dieren Zuiderzeemuseum

13 oktober 2023 16:45
Bron: Zuiderzeemuseum

Sinds het blauwtongvirus opgerukt is in Nederland, zijn er vier schapen van het Zuiderzeemuseum door de ziekte doodgegaan. Uit voorzorg staan alle schapen en geiten van het museum op stal. 

Van de in totaal 16 schapen, zijn twee Friese melkschapen en twee Zwartbles schapen doodgegaan aan het virus die de knutten (kleine muggen) verspreiden. “Het is heel erg jammer”, aldus Willeke Otten, woordvoerder van het Zuiderzeemuseum. 

Schapen en geiten op stal

Dit weekend start de Oudhollandse kermis in het museum. Het zijn de laatste twee weken van het seizoen. Daarna gaat het buitenmuseum dicht tot volgend voorjaar. Maar genieten van de dieren in de wei is er niet bij. 

De schapen en geiten zitten sinds het virus eind september uitbrak bij het museum op stal. “Op deze manier proberen we ze zoveel mogelijk te beschermen tegen de knutten”, vertelt Otten. Overdag is de bovenkant van de staldeur open voor ventilatie, omdat het vliegje dan niet actief is. Zodra het begint met schemeren gaat de deur dicht tot de volgende ochtend.

Dierenartsen en dierenverzorgers komen regelmatig langs om de dieren te controleren en ze in de gaten te houden. Twee koeien, die tijdelijk waren geleend van het Rundveemuseum, zijn uit voorzorg terug naar het museum in Aartswoud. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844