‘Blikjesvrouw’ blij dat supermarkten vanaf 2023 zelf blikjes inzamelen: “Zal schelen”

11 maart 2022 10:00

Dagelijks is de ‘blikjesvrouw’ in de Kersenboogerd te vinden om afval te rapen en zo de wijk schoon te houden. Met het nieuws waaruit blijkt dat supermarkten vanaf 2023 toch zelf blikjes gaan inzamelen voor statiegeld, is de blikjesvrouw erg tevreden. 

blikjesvrouw margreet

Margreet Aartsen (61), beter bekend als de ‘blikjesvrouw’ van Kersenboogerd, is de afgelopen weken iets minder actief geweest met het rapen van afval, maar dat is niet vanwege een tekort aan motivatie. “Ik heb corona opgelopen”, zucht ze. “Ik doe morgen een zelftest en hoop dan dat ik weer lekker naar buiten mag.”

De blikjesvrouw, die al drie jaar lang gewapend met een grijper het afval te lijf gaat, weet nog goed wat de impact was toen er statiegeld op de flesjes kwam. “Toen er nog geen statiegeld op de flesjes was, bestond ongeveer 20 procent van mijn vondsten uit flesjes. Na de inwerking van het statiegeld op flesjes werd dat nog maar één procent.”

Naast haar grijper noteert Aartsen ook elk item dat ze gevonden heeft. Hierdoor krijgt de blikjesvrouw een helder overzicht, dat ze zelf een ‘heatmap’ noemt. “Je ziet precies waar in de wijk veel troep ligt”, vervolgt ze. “Maar ook welke items veelvoudig voorkomen.”

Blikjes

En als het dan over de blikjes gaat, ziet de blikjesvrouw veel perspectief voor 2023. “Helaas ligt er nog genoeg troep op straat, maar ik denk dat statiegeld op de blikjes veel werk gaat schelen voor mij. Ik vind het dan ook harstikke goed dat de supermarkten hun mouwen hebben opgestroopt en het initiatief omarmen.”

“Ik doe het voor de stad en dat andere mensen mijn initiatief nu overnemen is heel fijn om te zien”

Margreet aartesen (61)

Tijdens haar dagelijkse opruimsessies bestaat ongeveer 30 procent van haar vondsten uit blikjes. “Dat is natuurlijk heel veel”, vindt de blikjesvrouw, maar denken aan stoppen doet ze absoluut niet. “Ik doe het voor de stad en dat andere mensen mijn initiatief nu ook gaan doen, is heel fijn om te zien.”

Margreet is zelfs een heuse celebrity aan het worden binnen de Kersenboogerd. “Mensen roepen: ‘Hee Margreet!’ en dan kijk ik verbaast op, omdat ik niet weet wie ze zijn”, lacht ze. “De mensen hebben dan het eerdere artikel gelezen en herkennen mij.”

Eerder maakte NH Nieuws een reportage over de ‘blikjesvrouw’ die hieronder terug te zien is:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405