Blok 14: nieuw sociaal huurcomplex in Hoorn

4 mei 2020 15:17
Blok 14 sociale huur Holenkwartier Hoorn Intermaris

Blok 14 is de werktitel van een nieuw sociaal huurcomplex van Intermaris in Hoorn.

“Het betreft een ontwerp van architect Mark Koehler met 60 appartementen ,” vertelt Han Leurink, directeur Wonen & Vastgoed aan WEEFF Radio. “Hij bedenkt hele eigenwijze architectuur.”

“Huurders kunnen meedenken over de indeling van de woningen en de invulling van de gemeenschappelijke ruimtes zoals een binnentuin.” Ook over de naam van het gebouw kan worden meegedacht.

Intermaris organiseert digitale sessies voor sociaal huurcomplex Blok 14 in het Hoornse Holenkwartier

Toekomstige bewoners die zich aanmelden via de website Blok14.nl worden uitgenodigd voor een aantal digitale sessies. Normaal zouden we dat in het Holenkwartier doen. Maar dat kan niet vanwege het coronavirus . De architect en onze adviseurs zullen de huurders tijdens de sessies uitdagen om met goede ideeën te komen over het gebouw.”

Het voorlopig ontwerp is gemaakt. “We hebben de buitenkant van het gebouw getekend. Na de technische realisatie kunnen we het pas verhuren.” Toekomstige huurders worden al heel vroeg in het traject betrokken. “Het gebouw wordt pas het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd.” 

Sociale huurappartementen in Hoorn

Blok 14 zal bestaan uit sociale huurappartementen. “Dat betekent dat het een huur heeft tot ongeveer maximaal 700 euro. We kunnen de woningen toewijzen aan woningzoekenden met een inkomen tot 43.000,” legt Han Leurink uit. “Maar er zijn ook woningen bij voor mensen met een laag inkomen of uitkering. “

“Het zijn met name driekamerwoningen. Er komen ook een aantal studio’s bestaande uit 1 kamer een beperkt aantal tweekamerappartementen. Woningen die je nog naar eigen inzicht kunt invullen. Vroeger bestonden de meeste woningzoekenden vooral uit gezinnen. Tegenwoordig zijn het 1 of 2 persoonshuishoudens die een appartement willen. Passend bij de fase in hun leven. Er wordt dus om een andere type woning gevraagd.”

Behoefte aan samen zijn

“Het Holenkwartier in Hoorn is een unieke locatie,” vertelt Han Leurink van Intermaris. “Samen met Zeeman Vastgoed ontwikkeld. Wonen in de voormalige fabriekshallen van Philips. Een heel bijzondere, stedelijke, bijna industriële omgeving. Daar past een eigenwijs experiment bij. Voor mensen die als collectief meer willen betekenen dan alleen elkaar groeten.”

“Het Jozefhuis in Hoorn is een voorbeeld van een woongroep in de regio. Maar voor dit project hebben we de inspiratie vooral gevonden in de wijk Strijp-S in Eindhoven. Ook dat was een voormalig industrieterrein van Philips.”

Blok 14 past in de tijdsgeest

“Er ontstaan steeds meer initiatieven waarbij mensen gezamenlijk een moestuin of een binnentuin beheren. Of waar samen wordt gegeten in een gezamenlijke ontmoetingsruimte. Zonder dat het knellend is. Deze corona periode wordt dit nog eens bevestigd. Iedereen heeft behoefte om elkaar op te zoeken en een collectief te vormen. Samen sterk staan. Dat komt ook in dit project terug.”

Uitzending – 2 mei 2020

Han Leurink van Intermaris vertelt over het nieuwe Hoornse sociale huurproject Blok 14.

Blok 14

Geïnteresseerde woningzoekenden kunnen zich tot 13 mei aanmelden via de website Blok14.nl. Hier is ook meer informatie over de architect Mark Koehler en het gehele traject te vinden.