Bodemverontreiniging in Enkhuizen: de raad vraagt om informatie

7 augustus 2020 10:26
Bodemverontreiniging Enkhuizen: vragen aan het college

Drie lokale partijen hebben aan het college van Enkhuizen vragen gesteld over bodemverontreiniging. De vragen doen vermoeden dat Enkhuizen gebouwd is op afval.

“Van de oude stad moet je er inderdaad van uitgaan dat de grond overal enigszins vervuild is,” aldus Freek Jans van Het Enkhuizer Alternatief. “Bij elke nieuwbouw vindt er bodemonderzoek plaats en bekeken of er mogelijkheden zijn om daar iets aan te doen. Zo is voor het Paktuinencomplex een deel van de grond afgegraven en is twee meter onder het maaiveld een betonvloer neergelegd om de vervuiling tegen te houden.”

De drie partijen kaarten vooral een aantal situaties aan waar al een tijd niets van is vernomen. “Zo had de SP De Bult aangekaart waarvan de deklaag minder wordt,” vertelt Freek Jans. “Jaren terug gingen we met de boot de polder in en kwam je op meerdere plaatsen vuilstortplaatsen tegen met agrarisch, maar ook chemisch afval. Zijn die plaatsen in beeld en wordt daar ook iets aan gedaan?”

Bodemverontreiniging Plan Noord

“Ik was acht jaar toen Plan Noord, het oudste nieuwbouwproject van Enkhuizen gebouwd werd. Daar is in bepaalde gebieden ook verontreiniging geconstateerd. Er werd gezegd dat de sla die je in je tuin kweekte beter niet kon opeten. Hans Langbroek is hier tijden mee bezig geweest. Er blijken afspraken gemaakt te zijn dat als er nieuw gebouwd gaat worden er een bodemonderzoek plaats moet vinden. Welwonen is van plan daar te gaan bouwen. Is dat bodemonderzoek gedaan en wat zijn de resultaten?”

Renolit

Het bedrijventerrein van Renolit aan de Flevolaan is een ander aandachtspunt. Voor juni volgend jaar moet het saneringsplan daarvoor gereed zijn. “Wij willen graag weten hoe het ervoor staat,” legt Freek Jans uit. “Vroeger vroor het nog, maar niet de slootjes daaromheen. Door het koelwater uit de fabriek. Wij willen als raad op de hoogte worden gehouden wat er is geconstateerd en wat zijn de maatregelen die genomen gaan worden. Wij willen dat onze inwoners zo veilig mogelijk wonen.”

Ook tijdens het reces wordt binnen vier weken een reactie van het college op de vragen verwacht.

Uitzending – 1 augustus 2020

Drie lokale partijen hebben aan het college van Enkhuizen vragen gesteld over bodemverontreiniging. Freek Jans van Het Enkhuizer Alternatief licht dit toe.

Bodemverontreiniging Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844