Boek “Klein Theater Groot Hart” brengt De Schalm uit Westwoud voor het voetlicht

11 november 2021 23:11
De Schalm Westwoud

Dorpshuis De Schalm in Westwoud is een van de twaalf kleine theaters dat schittert in “Klein Theater Groot Hart” waarvan 18 november de boekpresentatie plaatsvindt. “De mensen van De Schalm laten geen gelegenheid voorbij gaan om iets speciaal te organiseren, dus het zal echt een feestje worden,” aldus schrijver Patrick van den Hanenberg die dertig jaar recensent was bij de Volkskrant en tegenwoordig werkt voor Parool en de Theaterkrant. “Ik ga altijd alleen maar naar premières en kwam dus nooit in de kleine theaters. Het was Freek de Jonge die mij op het spoor zette.”

In het boek Klein Theater Groot Hart wordt uit elke provincie een klein theater voor het voetlicht gebracht. Tegelijkertijd geeft het een beeld van het web aan theaters in Nederland. “Ik ben vorig jaar heel Nederland doorgefietst langs de theaters. Geen ideale tijd omdat het de coronaperiode was. De mensen waren bezig het theater overeind te houden.” Het boek is dus ook een tijdsdocument.

Springplank voor artiesten

De kleine theaters zijn van groot belang voor de artiesten als springplank. “Ook is het een sociaal ontmoetingspunt,” meent Richard van den Hanenberg. Tijdens zijn fietstocht stuitte hij op menig bijzonder theater:”Bij De Schalm is dat de programmering en de geschiedenis van Kees en Annie Ooteman die van een dorpshuis een plek hebben gemaakt waar heel veel grote namen met alle liefde naar toe komen.”

Door corona zijn er toch wel wat kleine theaters omgevallen. Van den Hanenberg:”Ik hoop dat het boek duidelijk maakt dat deze theaters van levensbelang zijn voor buitenwijken en dorpsgemeenschappen waar subsidies over het algemeen niet terecht komen.”

In De Schalm zal 18 november vanaf 20.00 een hele avond rondom het boek worden gebouwd. Met onder meer een optreden van Freek de Jonge en Marjolein Meijers, ook bekend van de Berini’s.

Uitzending – 10 november 2021

Dorpshuis De Schalm in Westwoud is een van de twaalf kleine theaters dat schittert in "Klein Theater Groot Hart" waarvan 18 november de boekpresentatie plaatsvindt. Beluister het interview met schrijver Patrick van den Hanenberg die dertig jaar recensent was bij de Volkskrant en tegenwoordig werkt voor Parool en de Theaterkrant.

Boek Klein Theater Groot Hart brengt De Schalm uit Westwoud voor het voetlicht

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405