Boekenwurm Lana (11) doet mee met voorleeswedstrijd: “Op intonatie ligt mijn kracht”

4 april 2023 15:34

Ze is een echte boekenwurm en houdt van voorlezen: de 11-jarige Lana Sneek uit Zwaag. Ze doet morgen mee met de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. En ze wil graag winnen. Daarom moet er goed geoefend worden. “Ik oefen zoveel dat ik mijn stuk tekst bijna kan dromen”, zegt ze lachend. 

Dit is niet de eerste keer dat Lana meedoet met de voorleeswedstrijd. Vorig jaar deed de 11-jarige kandidaat uit Zwaag ook al een poging. Toen kwam zij echter niet verder dan de klassikale ronde.

Dit jaar stemde Lana’s klasgenoten wel op haar en mocht ze door naar de regionale finale in Bibliotheek Hoorn. Die heeft ze, samen met twee anderen, gewonnen. “Het was erg spannend. Toen ik hoorde dat ik door was was ik helemaal in shock”, vertelt ze opgetogen. 

Een echte boekenwurm

Lana leest maar al te graag. Of dat nou op school of thuis is, het maakt niet uit. “Ik geniet er gewoon van. Vooral een leuk tijdschrift met grappige verhalen vind ik leuk om te lezen”, vertelt ze. 

Tijdens de regionale finale las Lana voor uit ‘Mila en het antwoord op echt alles’. Voor de provinciale finale van de voorleeswedstrijd moest een nieuw boek worden gekozen. Dit was geen lastige opgave voor Lana.

Met behulp van haar moeder Raya spitte ze verschillende boeken door. Er werd vooral gezocht naar een goed stuk met veel intonatie, dit is volgens de jury Lana’s sterke punt. “Het boek dat ik ga voorlezen is ‘Operatie zeer ernstige rampen’. Het boek ik erg grappig. Ik heb helemaal in een deuk gelegen tijdens het lezen”, zegt ze met veel enthousiasme. 

Op naar de finale

Lana’s achterban support haar volop. Zusjes Ela (8) en Mila (7) luisteren aandachtig naar hun grote zus. “Ik lees regelmatig voor aan mijn familie. Ze geven mij dan ook tips, zo kan ik mij goed voorbereiden”, zegt ze. 

Tijdens de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd mag Lana twintig mensen uitnodigen om te komen kijken. Haar ouders, zusjes en twee oma’s zijn sowieso van de partij. “Ik heb ook mijn beste vriendinnen uitgenodigd. Zij moeten natuurlijk gewoon naar school, maar ze kunnen vast vrij krijgen”, legt Lana uit. 

De zenuwen zijn al aanwezig. Maar Lana weet dat, mocht ze niet winnen, haar familie hoe dan ook trots is. Natuurlijk hoopt ze een plekje in de landelijke finale te bemachtigen. Morgenmiddag gaat ze de strijd aan. “Ik heb er erg veel zin in.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405