Boer Ayoub proeft ‘veldbonenmelk’: “Smaakt naar slootwater met ganzenpoep!”

23 mei 2023 09:00
Bron: NH Nieuws

Het voedsel van de toekomst wordt al gemaakt in Noord-Holland. In Enkhuizen ziet Ayoub Louihrani hoe er bij het creëren van nieuwe zaden rekening wordt gehouden met klimaatverandering. Het zaadveredelingsbedrijf waar hij te gast is maakt zaden voor tomaten, die met minder water en hogere temperaturen toch goed groeien en hun smaak behouden. En de jonge boer mag terug naar de schoolbanken, bij Hogeschool Inholland leert hij hoe de veldboon een rol moet gaan spelen als vervanger van soja. 

Snapshot Video 240710 (03:06)

Expeditie Noord-Holland met boer Ayoub

Ayoub is een jonge boer met een enorme passie voor zijn werk. In de serie Expeditie Noord-Holland onderzoekt hij hoe het boerenleven er in de toekomst uitziet in onze provincie. Gaan we ons eten op een andere manier produceren? Ayoub is nieuwsgierig en trekt onze provincie door op zoek naar antwoorden! 

Boer Ayoub verwierf in 2020 landelijke bekendheid, toen hij tijdens de eerste lockdown uit verveling begon te vloggen. De 23-jarige Amsterdammer van Marokkaanse komaf deed dit op een boerderij in Broekermeer, ten noorden van Amsterdam.

Bij de hbo-opleiding Food Commerce & Technology in Amsterdam ontmoet Ayoub lector Health & Food Feike van der Leij. Samen met zijn studenten kijken ze naar innovatieve methoden om gezond met voedsel om te gaan. 

“Voedsel-innovatie wil zeggen dat we met studenten bezig zijn om nieuwe producten te ontdekken, zodat we ook het voedselsysteem duurzamer krijgen”, legt Feike uit. “Zoals het nu gaat kan het niet langer, dus we moeten gezonde producten die van het land komen, ook gezond tot hun recht laten komen in wat we eten.”

Snapshot Video 240710 (09:39)

De studenten zijn bezig met veldbonen die in Nederland geteeld worden. Ze experimenteren met deze boon als eiwit-vervanger. Zo wordt er een knoflooksaus van gemaakt of worden de bonen gedroogd vermalen tot meel, dat gebruikt wordt als ingrediënt voor brood. Ayoub is verbaasd als het brood eigenlijk gewoon smaakt als alledaags brood. “Dat is ook onze missie”, zegt student Stan Smit. “We proberen het zoveel mogelijk te laten lijken op normaal brood, zodat mensen dit ook graag eten.”

Nu is het nog normaal om soja uit het buitenland te importeren. Dit wordt vaak gegeten als eiwit-vervanger. Maar als de Nederlandse veldboon dit zou kunnen vervangen, zou dat volgens de studenten veel duurzamer zijn.  

Snapshot Video 240710 (10:28)

Alles smaakt Ayoub goed, tot hij bij de veldboon als vervanger van melk aankomt. Het product is nog overduidelijk in ontwikkeling, iets waar hij proefondervindelijk achter komt. “Eigenlijk smaakt het als slootwater, gemengd met ganzenpoep”, is Ayoubs ongezouten mening. 

Sowieso is Ayoub, die juist veel ervaring als melkveehouder heeft, wat kritisch over dit soort vervangers van melk. Lector Feike zegt dat het hier gaat om een tussenproduct, waar nog aan gewerkt wordt. Maar hij vindt ook dat dit soort producten wel heel belangrijk zijn voor de toekomst: “We hoeven niet helemaal zonder koeien of varkens, maar een beetje minder zal voor de aarde wel helpen, denk ik.”

Voor Ayoub is dit ‘melk-experiment’ met veldbonen duidelijk: “Als vervanger voor sojabonen, vind ik het perfect! Maar als vervanger van koeienmelk, komt het niet in de buurt…”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405