Bovenkarspelse Robert kijkt trots terug op deelname aan sponsoractie MLD-stichting

10 juni 2024 15:34
Bron: Petra de Vries

Moe maar voldaan blikt Robert de Vries uit Bovenkarspel terug op de fietstocht van afgelopen zaterdag. Samen met twaalf anderen fietste de 64-jarige man voor een actie van de Maag Lever Darm Stichting. In totaal hebben de deelnemers iets meer dan 20.000 euro opgehaald. “Het was pittig, maar wel heel mooi.”

De huidige jachtmakelaar heeft sinds zijn twintigste te maken met darmklachten, lichtte hij vorige week toe. Dit leverde in het verleden veel problemen op, maar door een ander eet- en leefpatroon is de 64-jarige man inmiddels klachtenvrij. Omdat er veel schaamte heerst bij mensen die kampen met darmproblemen, en er meer geld nodig is naar onderzoek, is zaterdag een sponsoractie gehouden.

“We zijn om 6.10 uur begonnen in Egmond met alle deelnemers”, vertelt De Vries. “Tijdens het eerste gedeelte zijn we redelijk met elkaar opgefietst, maar na de eerste stop in Muiderberg viel de groep uit elkaar.” Hierdoor heeft Robert een groot gedeelte van de tocht alleen gefietst.

Streefbedrag van doneeractie behaald

De 64-jarige man prijst het werk van de organisatie, die voor eten en drinken bij tussenstops zorgden en verschillende EHBO-posten had ingericht. Ook oud-topschaatser Jochem Uytdehaage werd bij de actie ingeschakeld en fietste een stukje met Robert mee. Omgekeerd heeft de stichting alle fietsers bedankt voor hun bijdrage aan de actie.

“Vooraf heb ik op mijn actiepagina een streefbedrag van duizend euro ingesteld, en dat is gehaald”, vertelt De Vries. “Daar ben ik heel blij mee. En ik verwacht dat er nog iets meer bij komt.” Naast de man uit Bovenkarspel heeft ook Andijker Sam Meester meegedaan aan de sponsoractie. Hij heeft een bedrag van maar liefst 6.300 euro opgehaald voor de ‘Mond tot kont Challenge’ van de stichting. “Hij heeft vaker meegedaan en inmiddels een vaste kring van sponsoren opgebouwd. Dit was mijn eerste jaar”, licht De Vries toe. “Met dertien mensen is 20.008,50 euro opgehaald voor het goede doel.”

Geen last van klachten na afloop

Vlak bij de Overijsselse plaats Rectum – een toepasselijk eindpunt voor de actie van de Maag Lever Darm Stichting – finishten de deelnemers na een tocht van 150 of 250 kilometer. De Vries reed de laatstgenoemde afstand. “Het was heel pittig, maar heel mooi”, zegt hij deze maandag. “Vooral aan het begin van de route hebben we te maken gehad met een straffe wind. Gelukkig werd dat in het binnenland steeds minder. Ik stond van mezelf te kijken dat ik het volbracht heb en als vijfde binnen ben gekomen. Na afloop heb ik gelukkig ook bijna geen last heb gekregen van klachten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844