Burgemeester over verwarde man Grootebroek: “Zeer onverstandig als hij snel terugkeert”

18 november 2022 19:07
Bron: Google Maps

Ronald Wortelboer, burgemeester van de gemeente Stede Broec, heeft gereageerd op het incident met de verwarde persoon bij basisschool ’t Vierspan in Grootebroek. Nadat de 24-jarige man eerder dit jaar al eens kinderen bedreigde met een mes, rende hij vanmiddag schreeuwend het schoolplein op. “Ik kan niet zomaar iemand uit zijn huis zetten.”

Schoolplein De Vierspan in Grootebroek

De burgemeester laat in een verklaring weten dat hij het heel naar vindt wat er is gebeurd op het schoolplein. “Dit heeft een enorme impact op de kinderen, ouders en leerkrachten.” Wortelboer heeft uitgebreid met de leraren gesproken, zegt hij.  “Zij zijn enorm geschrokken en zetten de zorg voor het kind bovenaan. Laat ik klip en klaar zijn: de school moet een veilige en vertrouwde plek zijn voor alle kinderen.” 

De burgemeester verzekert dat de dienstdoende instanties druk bezig zijn met de afhandeling van het incident. “De persoon is aangehouden en politie en justitie beoordelen wat de vervolgstappen zijn. Er zijn inmiddels twee serieuze incidenten geweest, ik neem aan dat dat zal meewegen.” Ook gaan de bevoegde zorginstanties kijken naar wat er nu met de 24-jarige man moet gebeuren.

Geen snelle terugkeer

Wortelboer denkt dat het “zeer onverstandig” is als de persoon op korte termijn terugkeert naar zijn huis in Grootebroek. “Dat is niet goed voor de rust in de buurt, op de school en voor hemzelf. Maar een burgemeester kan niet zomaar iemand uit zijn huis zetten.”

“We kunnen ook niet zomaar gedwongen zorg opleggen”, legt hij uit. “Zodra ik vanuit de zorg het signaal krijg dat gedwongen opname op last van de burgemeester nodig is, zal ik dat besluit nemen.”

Reactie woningbouwcorporatie

De man zit al enige jaren in een huurwoning van woningcorporatie Woonschakel, tegenover de school. “We sluiten onze ogen niet voor de situatie”, vertelt directeur Albert Gieling. Hij heeft vandaag al kort gesproken met de burgemeester. Gieling gaat verder in overleg met gemeente en andere instanties om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Maar zegt hij: “Het incident was in de openbaar gebied, daar kunnen wij als woningcorporatie niet op acteren. Er zijn wettelijke beperkingen.” 

Buurtbewoners hebben volgens Gieling tot het eerste incident nooit geklaagd over de man. “Eerder was er voor ons als woningcorporatie geen reden om stappen te ondernemen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405