Burgemeester Streng stopt: ‘een fijne man’ die ‘nooit uit zijn rol viel’

25 januari 2023 13:16
Bron: Privéfoto

Groot nieuws in de gemeente Medemblik als Frank Streng zegt dat een derde termijn er voor hem niet meer in zit vanwege zijn gezondheid. Elf jaar lang was hij de burgemeester: hoe kijkt de samenleving terug op zijn burgemeesterschap?  “Het was een hele fijne man.” 

De prijsuitreiking na de draverij in Medemblik

Verenigingsman Ed Bobeldijk uit Midwoud heeft Frank Streng meerdere keren ontmoet. De eerste keer kwam hij naar de Sinterklaas-intocht in Midwoud. “Ik was de spreekstalmeester en maakte grapjes over zijn naam. ‘Niet zo streng, burgemeester…’. Dat vond hij niet heel leuk. Maar het was een correcte burgemeester. Hij bleef serieus, viel nooit uit zijn rol.”

In 2020 reikte hij een koninklijke onderscheiding uit aan Elly Leeuwrik, vanwege haar grote inzet voor toneelvereniging De Rozenstruik. Bobeldijk: “We speelden toen een stuk, waarin ook een burgemeester speelde. ‘Ik zie dat mijn collega er ook al is’ , zei hij toen. Iedereen lachen, natuurlijk. En hij had een keurige speech voorbereid. Mooie en persoonlijke woorden. Dat deed hij heel goed.” 

Tijdens de uitvoering van Toneel vereniging de Rozenstruik gisteravond is Elly Leeuwrik uit Midwoud door de burgemeester…

Posted by Gemeente Medemblik on Sunday, March 8, 2020

Ook was Streng de afgelopen vijf jaar dé beschermheer van de harddraverij in Medemblik. Een traditie, weet voorzitter Hans Nipshagen van Prins Hendrik. “Het was ons een genoegen om met hem te mogen samenwerken. De harddraverij stond hoog in het vaandel bij hem”, vertelt hij vanuit het Oostenrijkse Saalbach. “Hij was er altijd stipt om negen uur en kwam dan later op de dag terug voor de prijsuitreiking.”

Speciale herinneringen heeft Nipshagen bij de corona-editie in 2021. Het was nog maar de vraag of het evenement door kon gaan. “Terwijl de overheid nog zat te kibbelen, hakte hij de knoop door. ‘Ik gebruik mijn lokale bevoegdheid’, zei hij toen. Een stoere actie, tegen de stroming in. Hij was héél begaan met onze harddraverij. Begreep de historische waarde er ook van. Het was een geweldig evenement, waar veel Medemblikkers enorm van hebben genoten. Die editie zullen wij nooit meer vergeten.”

175-jarig bestaan

In september vorig jaar vierde het bestuur ‘hun’ 175-jarig bestaan. Als eerbetoon schonk de gemeente een bankje, met daarop paarden gegraveerd. Deze staat bij de Kwikkelsbrug. Ook daar was Streng bij betrokken. “Hij heeft een vergunning er versneld doorheen gekregen. Hij gaf meteen aan dat de gemeente het onderhoud op zich zou nemen.” 

Nipshagen hoopt dat de nieuwe burgemeester net zo bekwaam is. “We gaan hem missen, het was een hele fijne man. Wij wensen hem een spoedig herstel. Verdrietig dat we zo afscheid van hem moeten nemen.”

Frank Streng applaudisseert voor de start. Hij draagt een gele stropdas met een paard erop

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844