Burgemeester Van den Hengel vermaakt zich in Opmeer en verhuist

13 juli 2021 05:00

Na zijn eerste week als burgemeester van Opmeer is Gerard van den Hengel (57) alleen nog maar enthousiaster geworden over zijn functie. Hij werd op 1 juli geïnstalleerd en beëdigd tot burgemeester van de gemeente. “Ik heb al verschillende mensen ontmoet en mooie initiatieven gehoord”, vertelt Van den Hengel. 

Van den Hengel is niet onbekend binnen de politiek. Zo was hij eerder waarnemend burgemeester in Borne en wethouder in Barneveld. Ook was hij vier jaar Statenlid van Gelderland. Maar Opmeer was voor hem wel nieuw.

“Wanneer iemand een jaar geleden Opmeer tegen mij had gezegd, dan had ik het niet gekend, maar West-Friesland kende ik natuurlijk wel.” Van den Hengel zag een vacature voorbijkomen voor burgemeester in Opmeer en is toen komen kijken in de gemeente.

“Ik ontmoette mensen die trots zijn op waar ze wonen.” Dat is iets wat de nieuwe burgemeester belangrijk vindt. “Het laat zien dat de inwoners zich willen inzetten om hun identiteit te waarborgen, daar wil ik graag deel van uitmaken.” 

In zijn korte periode als burgemeester is hij al veel op pad geweest in de gemeente. Hij ging bijvoorbeeld uiteten in Hoogwoud, langs bij de sportvelden en bracht een bezoekje aan de kermis. “De West-Friezen heb ik ervaren als open mensen, recht voor hun raap, harde werkers, maar er is ook zeker tijd voor plezier. Daarbij valt het mij op hoe zorgzaam ze zijn voor elkaar.” 

Opmeer is een kleine gemeente en dat betekent dat Van den Hengel zelf veel met portefeuilles bezig zal zijn. “De veiligheidsportefeuille is van mij en dat is een behoorlijke verantwoordelijkheid.”

Hij vindt het van belang dat mensen veilig en gelukkig in de gemeente kunnen wonen. “Ik wil graag verbinden, mensen met elkaar, maar ook de gemeente en de samenleving.” Daarom vindt hij rust in het gemeentehuis ook belangrijk. “In de zin dat wij stabiel aan zaken kunnen doorwerken en dat financieel alles op orde is.”

Ondertussen is de nieuwe burgemeester ook bezig met het leren kennen van zijn collega-burgemeesters in West-Friesland. Ook dat is essentieel, benadrukt hij. “Omdat ik ervan uitga dat we uiteindelijk met elkaar en met hetzelfde doel aan tafel zitten. Daarnaast is het fijn dat we elkaar kunnen bijstaan waar nodig.” 

Toekomst 

Momenteel woont Van den Hengel nog in het Gelderse Barneveld, maar op en neer reizen hoeft straks niet meer. Hij heeft een huis gekocht in Opmeer. De vele uren die hij nu nog in de auto doorbrengt, vindt hij zonde van zijn tijd. “Met het huis ben ik dan ook erg blij. Het is belangrijk om na je werk even een plek te hebben om tot rust te komen.” 

De komende periode wil Van den Hengel ‘verder bouwen aan de gemeente’. “Er moet nog wat tijd overheen gaan voordat ik concreter antwoord kan geven op waarin zich dat gaat uiten, maar ik ben gemotiveerd en ik heb er zin in. Ik denk dat ik hier goed op mijn plek ben.” 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844