‘Prieke’, werd onlangs verkozen tot favoriet woord in het Westfries dialect. En dat verdient een mooi plekje, dus reisden we af naar een bijeenkomst met de West-Friese burgemeesters om ze wat te overhandigen.
Prieke, in gewoon Nederlands beter bekend als knoeien of morsen. Bij de verkiezing van NH Nieuws en WEEFF veruit het meest populaire woord in het Westfries. Veel van de burgemeesters kennen het niet. Maar voor Dennis Straat, waarnemend burgemeester in Medemblik, is het bekend. Hij groeide op in West-Friesland.
Eén van de twee burgervaders met West-Friese roots. “Toen ik mijn vrouw leerde kennen gebruikte ik het ook een keer. Toen keek ze met echt aan van ‘waar heb jij het over?’ Zij komt uit Groningen, dus ik moest echt uitleggen was. En ik realiseerde me toen pas dat het geen echt Westfries woord was”
De andere burgemeester die hier opgroeide is Michiel Pijl van Drechterland. “We zitten mooi an, mooi zitten dom koiken. Dat zeg ik ook wel eens. En ik betrap mezelf er soms wel eens op dat ik een zin begin met nôh, of ja denk”, vertelt hij.
Maar ook de niet-West-Friese burgemeesters blijken al aardig ingeburgerd. Maar het spreken? “Daar waag ik me niet aan”, zegt Monique Bonsen-Lemmers van Koggenland. En Groninger Ronald Wortelboer van Stede Broec? “Ik gebruikte het woord pittig steeds verkeerd”, vertelt hij lachend. “Maar inmiddels weet ik hoe het moet.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Maar de uitreiking van de tegel is behalve een vrolijke, ook een serieuze aangelegenheid. Want het Westfries wordt minder gesproken. Al heeft Gerard van den Hengel, burgemeester van Opmeer, wel hoop. “Ik ontmoet jongeren, dan hoor ik het voortdurend, dus het speelt wel. De Westfriese taal is prachtig cultureel erfgoed.”
Ook de Hoornse burgemeester Jan Nieuwenburg, opgegroeid in Haarlem krijgt flink wat mee dankzij zijn kinderen. “Ik moest er eerst aan wennen. Zo’n woordje als skoftig hoor ik dan van zen. Of mooi anzitten, ik heb daar wel gezellige associaties bij.”
Alle burgemeesters zien het belang van het dialect. “Het Westfries is vertrouwd. Dat geeft onze regio een eigen identiteit. Ik zou het jammer vinden als dat verdwijnt. Maar ik hoor het nog steeds, dus ik denk niet dat het heel snel zal verdwijnen”, aldus Michiel Pijl.
Monique Bonsen vult aan: “Het zegt iets over de eigenheid en de culturele verbinding in de regio. En het is belangrijk om hier aandacht voor te vragen. Dus ik ben blij met deze verkiezing.”
En de cadeau gekregen tegels? Die krijgen mooie plekken in de gemeentehuizen. Al maken we ons wel een beetje zorgen over Hoorn dat aan de vooravond van een grote verbouwing van het gemeentehuis staat. “Maar dat duurt twee jaar, daarna krijgt het een definitieve plek”, belooft Jan Nieuwenburg plechtig.
En Enkhuizen dan? Burgemeester Eduard van Zuijlen kon niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Maar de tegel kom zeker nog naar het fraaie stadhuis aan de Breedstraat.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405