Burgerbrugger (17) veroordeeld die twee mannen neerstak en winkel overviel

22 maart 2022 13:17

Een 17-jarige jongen uit Burgerbrug is gisteren door de rechtbank veroordeeld vanwege twee vechtpartijen waar hij bij betrokken was en vanwege een gewapende overval op een winkel in Hoorn. Hij moet verplicht een jaar lang intensief worden behandeld en begeleid; werkt hij hier niet aan mee, dan moet hij tot een halfjaar de jeugdgevangenis in.

Twee gewonden na steekpartij Schagen

De Burgerbrugger heeft op zijn jonge leeftijd al een behoorlijk strafblad. Hij was in augustus 2020 betrokken bij een grote vechtpartij in Warmenhuizen, overviel in september 2020 met een mededader een kledingwinkel in Hoorn en kreeg in november 2020 ook al een werkstraf opgelegd. Daarnaast stak hij in augustus 2021 in Schagen twee mensen neer met een mes.

Een was zo ernstig gewond, dat hij had kunnen overlijden. “De verdachte heeft zich tijdens vechtpartijen schuldig gemaakt aan meerdere ernstige geweldsdelicten”, zo zegt de rechter. “Dat gaat om poging doodslag, zware mishandeling en openlijke geweldpleging. De rode draad hierin is dat hij zich snel onheus bejegend voelt en vervolgens de confrontatie opzoekt om verhaal te halen. Daarbij schuwt hij het gebruik van geweld en zelfs een mes niet.”

597 euro

Maar ook de winkeloverval rekent de rechter de jongen zwaar aan. “Verdachte is kort na sluitingstijd de winkel binnen gegaan en heeft de twee aanwezige medewerksters met een vuurwapen bedreigd. Na het pakken van de buit is hij in een gereedstaande auto gestapt en zijn verdachte en de mededader weggereden. De buit was 597 euro.”

De mededader uit Schoorl, die met de auto klaarstond en met de jongen wegreed, is in september veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan acht maanden voorwaardelijk.

De rechter vindt het gedrag van de jongen in de vechtpartijen ‘onaanvaardbaar’, “ongeacht of de slachtoffers een aandeel hadden in wat er is gebeurd”. “Voor een aantal slachtoffers heeft het ernstige gevolgen gehad. Daarnaast heeft de verdachte door een gewapende overval te plegen op de kledingwinkel, een zeer beangstigende situatie veroorzaakt voor de winkelmedewerksters.” Dat bleek uit een slachtofferverklaring die was voorgelezen.

Stoornissen

Uit onderzoeken van de psycholoog, psychiater en Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat er sprake is van verschillende stoornissen bij de jongen die een versterkend effect op elkaar hebben. Zonder behandeling en begeleiding wordt de kans op herhaling hoog ingeschat.

Er lopen nu al diverse behandelingen en volgens de rechter zet de jongen positieve stappen. Om ervoor te zorgen dat de behandelingen doorgaan, legt de rechter hem daarom een gedragsbeïnvloedende maatregel op. “Dat betekent dat hij een jaar lang verplicht zeer intensief behandeld en begeleid wordt. Werkt hij daar niet aan mee dan kan hij tot een halfjaar in een jeugdgevangenis worden geplaatst.”

Daarnaast moet hij een werkstraf van 40 uur uitvoeren die hij eerder kreeg opgelegd. Ook moet hij schadevergoedingen betalen aan de vier slachtoffers, in totaal bijna 10.000 euro.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405